Pražské jaro v Moskvě - konference věnovaná Pražskému jaru 1968 a jeho odkazu

Na přelomu května a června 2018 se v Moskvě konala konference věnovaná Pražskému jaru 1968 a jeho odkazu. Sešli se na ní ruští, čeští a slovenští historici, publicisté a pamětníci. V Moskvě ohlas Pražského jara v dnešním Rusku, ale i vzpomínky účastníků někdejšího dění, sledoval a natáčel Martin Groman. V pořadu hovoří Petr Pithart, Martin Milan Šimečka, Tomáš Glanc, Ljudmila Ulická, Vladimir Lukin, Elena Zhemkova, Andrej Kolesnikov, Olga Zdravomyslová a Sergej Lukaševskij.

Srpen 1968 nebyl jen šokem pro Čechoslováky. Utopie komunismu skončila pod koly okupačních tanků pro celý svět. Mnohým bylo zřejmé, že teď už nelze věřit politickým vůdcům, když jednají takto. Nelze věřit Břežněvovi, který okupaci nařídil, nelze věřit ale ani Dubčekovi, Svobodovi, Smrkovskému a dalším, kteří se podvolili a následně sami přivedli svou zemi k normalizaci. Výjimek bylo tragicky málo.

Odkaz Pražského jara přes to všechno zůstal dodnes inspirativní, proto se o něm stále diskutuje. Mrtvé myšlenky a zasuté příklady nikoho neoslovují, Pražské jaro stále ano. Ať už se s ním vyrovnáváme odsudkem nebo hledáním stále živých myšlenek, které přineslo, nebo jen pouhým vzpomínáním. Právě toto ukázala konference, která se Pražskému jaru věnovala letos na přelomu května a června v Moskvě. Spolupořádaly ji hned tři tamní organizace - mezinárodní sdružení Memoriál, Gorbačovova nadace a Sacharovovo centrum. Za českou stranu to pak byl Ústav pro studium totalitních režimů a České centrum v Moskvě.

Konference věnovaná Pražskému jaru 1968 a jeho odkazu

Na moskevské konferenci se tak sešli ruští, čeští a slovenští historici, publicisté a pamětníci. Ale také ti, kteří v současném Rusku vidí v Pražském jaru inspiraci pro své dnešní konání a hledají cestu pro budoucnost své země. Události roku 1968 u nás i ve světě se probíraly z mnoha úhlů pohledu a stále hovor utíkal k současnosti, především k té Ruské.

Konference věnovaná Pražskému jaru 1968 a jeho odkazu, Martin Milan Šimečka

Nejinak tomu je také v pořadu Martina Gromana Pražské jaro v Moskvě - přičemž míněno je jaro roku 1968, kdy se na Rudém náměstí několik dní po okupaci sešla hrstka statečných, která proti vstupu vojsk protestovala, ale i jaro roku letošního, kdy se právě na události staré padesát let v Moskvě vzpomínalo. Kromě rozhovorů s účastníky historické konference uslyšíme záznam kulatého stolu Paměť a mýtus a také ukázky z deníků a vzpomínek ruských intelektuálů právě ze sprna 1968.

V pořadu Pražské jaro v Moskvě hovoří právník a politik Petr Pithart, novinář Martin Milan Šimečka, rusista a překladatel Tomáš Glanc, spisovatelka Ljudmila Ulická, politik a historik Vladimir Lukin, ředitelka organizace Memoriál Elena Zhemkova, novinář Andrej Kolesnikov, ředitelka Gorbačovovy nadace Olga Zdravomyslová a ředitel Sacharovova centra Sergej Lukaševskij.  

Konferenci, na které pořad vznikl, pořádali mimo jiné zastoupení EU v Moskvě, Ústav pro studium totalitních režimů, Mezinárodní Memoriál, Gorgačovova nadace a Sacharovovo centrum. 

autor: Martin Groman
Spustit audio