Požáry, bouřky a dramatické vztahy. Noise rockoví HTRK přicházejí s albem Venus in Leo

12. září 2019

Po pěti letech se na mezinárodní elektronickou scénu vrací melbournská kapela tvořená vokalistkou Jonnine Standish a kytaristou Nigelem Yangem. Na aktuálním albu Venus in Leo se noří do zákoutí milostných dramat a nenaplněné lidské touhy.

Po albu Psychic 9-5 Club si australské duo dopřálo dlouhou pauzu: „Chtěli jsme si dát trochu času na zformování nových myšlenek,“ říká Nigel Yang. Na devíti tracích alba prozkoumává možnosti elektrické kytary, která se v melancholických harmoniích potkává se zasněným vokálem jeho hudební partnerky. „Nigel se před rokem přestěhoval zpátky do Melbourne. Byl to moment, kdy jsme zase začali fungovat. Pravidelně jsme zkoušeli a věci, na kterých jsme dlouho pracovali každý zvlášť, se najednou začaly propojovat,“ uvádí ke vzniku očekávané nahrávky zpěvačka Joninne Standish.

Zajímala nás zranitelnost jako stav duše.
Joninne Standish

Venuše ve lvu nejen svým názvem, ale i zvukem, odkazuje k rozlehlým kosmickým prostorům, pohybům planet a magii astrologie.

HTRK ve Fuchs2 | 5. 9. 2019

Pro oba členy kapely představuje symbol nenaplněné lásky: „Venuše je planeta, která znázorňuje vztahy. Když se nachází ve lvu, pak jde vždycky o vztah náročný. Pro nás to bylo hlavní téma, protože oba jsme předtím prožívali velmi těžké vztahy. Přemýšleli jsme taky o situaci, kdy necháváte vliv nad vaším životem v rukou někoho, kdo vám vykládá horoskop. To vás činí zranitelnými, a nás právě zajímala zranitelnost jako stav duše,“ komentuje zpěvačka nejen název, ale i hlavní inspirační zdroje nahrávky.  

Spontaneita, nová kytara a neučesaný zvuk

Hudebně je hlavní myšlenkou alba kytara, kterou Nigel Yang uchopil jinak než na předchozích EP:

HTRK ve Fuchs2 | 5. 9. 2019

„Právě kytara výrazně utváří zvuk celé nahrávky. Venus in Leo je zásadně ovlivněná tím, že vznikala naprosto spontánně. Nechtěli jsme zvuk nijak učesávat, produkce byla minimální, nahrávali jsme co nejvíc živě,“ říká Yang, kterého Jonnine Standish doplňuje slovy: „Není tam příliš vrstvení zvuků nebo prostříhávání hudebních nápadů. Kytara a hlas na sebe reagují velmi živě. Vracíme se ke kořenům, k tomu, jak zní klasická popová píseň, která se zakládá na melodické lince, na vyprávění.“

Nejen drama lidských srdcí, ale i živlů

V pořadí páté album kapely, kterou kritika označuje za nejvýraznější noise rockový projekt poslední dekády, vznikalo ve studiu blízko Melbourne v období loňských Vánoc: „V Austrálii je to nejparnější období roku, které loni provázely velké požáry. Každou chvíli jsme ve studiu slyšeli sirény, které nás varovaly před blížícím se ohněm. Ohromně nás to inspirovalo, v extrémních situacích se nám tvoří velmi dobře. A nemusí jít jen o požáry, ale třeba i bouře,“ dodala Standish k podmínkám, ve kterých se album na protilehlé polokouli loni v zimě rodilo.

HTRK ve Fuchs2 | 5. 9. 2019

Víš, jak mě udělat šťastnou

Nostalgickou atmosféru alba dokonale předznamenává singl, kterým kapela několik týdnů před vydáním novou nahrávku avizovala. Skladba You Know How to Make Me Happy, kterou kromě melancholické kytary a vokálu charakterizují lámané beaty, ale erbovním trackem nejdřív být neměla: „O téhle skladbě jako singlu jsme rozhodli na poslední chvíli. Naše produkční společnost totiž původně k prezentaci alba vybrala tři jiné tracky. Pro nás ale byla a je zosobněním určité lehkosti, ve které ostatně vznikala. Je v ní obsažená líbeznost, podkres tvoří jungleové rytmy, a možná i to z ní dělá klubový singl. Vyjadřujeme v ní lásku k druhému člověku, a to bez ironie nebo sarkasmu,“ uzavírá duo.

Jak vzpomínají na spolupráci s výraznou osobností australské hudební scény, frontmanem kapel Crime and the City Solutions a The Birthday Party Rowlandem Howardem? Poslechněte si záznam pořadu, jehož součástí je i hudební blok Petra Dorůžky, který zve na zajímavé koncerty a festivaly nadcházejícího podzimu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.