Písně a tance ve stínu Vesuvu: sopranistka Lore Binon vystoupila na Letních slavnostech staré hudby

17. srpen 2018

V pražském Zámku Troja vystoupili 30. července 2018 belgičtí umělci - sopranistka Lore Binon, teorbistka Sofie Vanden Eynde, flétnista Jowan Merckx a anglická harfistka Sarah Louise Ridy s programem nazvaným Barocco napoletano.

Svůj program – barokní písňový repertoár spojený s hudební kulturou Neapole vystavěli v kontrastu s instrumentálními skladbami, převážně z pera flétnisty Jowana Merckxe. Takzvaný neapolský styl, který je typický zaměřením se na přirozenou deklamaci a návaznost hudby na text, tak zazněl prostřednictvím děl autorů, jakými byli: Andrea Falconieri, Francesca Caccini, Giovanni Maria Trabaci nebo Stefano Landi.

Jowan Merckx - flétny

Sopranistka Lore Binon, absolventka Královské konzervatoře v Bruselu, amsterdamské konzervatoře a Escoly Superior de Música de Catalunya v Barceloně (housle, zpěv) se věnuje nejen interpretaci staré hudby, ale také hudbě soudobé – a to sólově, nebo ve spolupráci s řadou renomovaných souborů, sborů a orchestrů. Uvádí, že do prvního vážného kontaktu s hudbou přišla v pěti letech, kdy jí učarovala hra na housle. Později se začala věnovat i zpěvu a našla pro sebe novou cestu, jak vyjádřit svou vášeň pro hudbu prostřednictvím svého hlasu.

Hudba a slovo definují zvuk a emoce. Miluji tento život hudebnice. Objevování nádherné hudby, textů, historie, cestování, společné muzicírování, setkávání se s mnoha kolegy a magie toho, co se odehraje na pódiu.
Lore Binon

Sofie Vanden Eynde - teorba

Na večeru vystoupila i britská harfistka Sarah Louise Ridy, která vystudovala hru na moderní harfu na Royal Northern College of Music v Manchesteru a poté barokní harfu na konzervatoři v Den Haagu, kde v současnosti také pedagogicky působí. Společně s belgickým flétnistou Jowanem Merckxem působí v duu Amorroma. Jowan Merckx je absolventem prestižního Lemmen Institutu v Lovani. Je členem souboru Zefiro Torna a dříve působil i v známém vokálně-instrumentálním souboru Capilla Flamenca. Je vyhledávaným multiinstrumentalistou a skladatelem.

Lore Binon - soprán

Na teorbu doprovázela Belgičanka Sofie Vanden Eynde. Věnovala se nejprve studiu hry na kytaru, a poté na loutnu a teorbu na konzervatoři v Gentu, a poté na basilejské Schole Cantorum. Její zájem o interpretaci staré hudby ji přivedl ke spolupráci s řadou souborů a sólistů – mezi jinými například s Rominou Lischkou, Thomasem Hobbsem, Emmou Kirkby, a právě s Lore Binon.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.