Petr Helbich: Chvály a jiné texty

8. listopad 2019

Z publikovaných i rukopisných textů českého fotografa a lékaře čte Josef Somr. Uvádíme u příležitosti významného životního jubilea autora: Petr Helbich oslavil 5. listopadu 90. narozeniny. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Fotograf a lékař Petr Helbich pochází z lékařské rodiny, sám také vystudoval medicínu a působil v pražské Motolské nemocnici a v Nemocnici na Bulovce, kde vytvořil svůj cyklus fotografií Bulovka (knižně nakl. Fotorenesance, Praha 2014). Mezi jeho další známé fotografické cykly patří například: Prales Mionší, Výkladní skříně, Demolice, Stromovka atd.

Logo

Petr Helbich fotografuje od mládí, intenzivně pak od roku 1953, kdy se seznámil s Josefem Sudkem, kterému dělal asistenta, jak Sudek říkal „asáka“. Helbichovy fotografie, které jsou vytvářeny postupem přímého kopírování negativů, byly často vystavovány a jsou zastoupeny v mnoha sbírkách.

Od mládí se také věnuje literatuře. Podle jeho vlastních slov své psaní považuje přinejmenším za stejně důležité jako fotografování. Tématem jeho povídek a básnických esejů je často smrt, smysl života a umění. Napsal několik textů k fotografickým publikacím a vzpomínky a úvahy o svém „šéfovi“ Josefu Sudkovi. Po mnoho let si zaznamenává sny. Jeho filosoficky laděné texty v sobě spojují imaginativní i reálné, a to jim dodává zvláštní a vzácnou povahu.

Josef Somr při nahrávání rozhlasové hry.

Texty vybrané pro vltavské Stránky na dobrou noc pocházejí z publikace Chvály: úvahy a fotografie (2000), z rukopisného souboru Starcovy zápisky, sbírky snů a volných textů.

Účinkuje: Josef Somr

Připravila: Alena Heroutová
Režie: Vlado Rusko
Natočeno v roce 2019.

autor: Alena Heroutová
Spustit audio