Peter Eisenman a jeho výstava ve Vídni - Rakouské uměleckoprůmyslové muzeum představuje slavného amerického architekta

29. duben 2005

Po retrospektivě v Canadian Centre for Architecture v roce 1994 je to první další obsáhlá výstava, která prezentuje všechny nejdůležitější aspekty díla Petera Eisenmana. Přehlídka světově uznávaného architekta, nazvaná Bos na zdech rozžhavených do běla, představuje jednoznačně jeden z vrcholů výstavního programu Rakouského uměleckoprůmyslového muzea (MAK).

Kurátoři výstavy nabízejí průřez Eisenmanovou tvorbou z posledních čtyřiceti let. Zvláštní důraz se přitom neklade jen na architektonické studie a realizované projekty - stejně jako architekt je tu Eisenman představen coby autor teoretických textů a pedagog. Dokumentované architektonické práce sahají od raných rodinných domků přes tak zásadní stavby jako Wexner Center for the Visual Arts, Columbus, Ohio, až po nejaktuálnější, v současnosti realizované projekty, mezi nimi kulturní komplex Ciudad de la Cultura de Galicia ve španělském Santiagu de Compostela s celkovou plochou 70 000 metrů čtverečních nebo Památník zavražděným evropským Židům v Berlíně.

Memorial Ausstellungsansicht

Historické prostory vídeňského MAKu, jež hostí přehlídku, prošly radikální proměnou: Peter Eisenman vytvořil pro výstavu architektonickou instalaci, která zakrývá nejen sál, ale i vlastní exponáty. Teprve při průchodu záměrně nízkým a temným prostorem (strop je umístěn v dvouapůlmetrové výši) se otevírají výhledy na jednotlivá architektova díla. Jediné zdroje světla jsou umístěny ve sloupech, jež tematizují vždy jeden z aspektů komplexní tvorby této osobnosti.

Wexner Center
autor: (com)
Spustit audio