Pavla Tesařová, houslistka, studentka 2. ročníku Pražské konzervatoře

19. květen 2017

S mladší sestrou Bohdankou vyrůstala v muzikantské rodině, prožila klidné a pohodové dětství. Oba rodiče jsou klavíristé.

Maminka působí v Karlínském divadle v orchestru a jako korepetitorka, zároveň vyučuje na Pražské konzervatoři, tatínek učí na ZUŠ v Modřanech a ve Svatém Janu pod Skalou. Ve čtyřech letech začala hrát na klavír, ale její sestru inspiroval dědeček, amatérský houslista, a tak se rozhodla pro housle. Pavla ji sledovala na hodinách výuky u Hany Metelkové. A když si také zkusila zahrát na housle – učarovaly ji.

Pod vedením Hany Metelkové se pak učila hrát na housle na Hudební škole hl. města Prahy, později jezdila do Plzně na ZUŠ Chválenická, protože její milovaná učitelka se do Plzně odstěhovala. Pavla poznala také město. A Plzeň ji nesmírně oslovila svým prostředím:

„Je to tu, dalo by se říci, trochu i čistější než Praha. A je to krásné město - a přitom není tak velké, ani moc malé. Už jsem tu jako doma".

Pavlu sice velice bavila matematika a fyzika, ale po ukončení základní školní docházky se rozhodla pro Pražskou konzervatoř. Tady letos studuje druhým rokem pod vedením Pavla Kudeláska. A nelituje toho.

Pavla Tesařová je držitelkou mnoha významných cen z národních i mezinárodních soutěží, v několika z nich vítězila opakovaně (Plzenecké housličky, Kocianova houslová soutěž, Talents for Europe, soutěž Mistra J. Muziky v Nové Pace, Prague Junior Note, ústřední kola soutěže ZUŠ).

V celostátním kole soutěže ZUŠ v Liberci v roce 2011 získala 1. cenu, cenu za umělecký projev a cenu sólistky orchestru Europera 2011/2012 – s ním pak vystoupila na prestižním koncertě s televizním přenosem v katedrále sv. Víta a odehrála 7 koncertů ve francouzském Deux-Sevres.

V roce 2015 se stala mj. absolutní vítězkou mezinárodní houslové soutěže J. Micky a v roce 2016 laureátkou prestižní Kocianovy houslové soutěže, patří také k laureátům mezinárodní rozhlasové soutěže Concertino Praga. Velké zkušenosti získala nedávno v soutěži Pražského jara.

autor: Zuzana Zatloukalová
Spustit audio