Pavel Vácha, fotograf

10. listopad 2015

S fotografem Pavlem Váchou nejen o tom, jak se fotí hudba a divadlo.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Už několik hostů vltavské Telefonotéky z řad profesionálních fotografů vyvrátilo mýtus, že o fotografii se jen těžko v rozhlase mluví. Naopak, naši hosté jsou skvělými pozorovateli života a často si všimnou detailů, které běžnému pozorovateli uniknou.

S fotoaparátem byl Pavel Vácha svědkem mnoha (bez)významných událostí v dějinách naší země a jeho postřeh zachytil veřejná vystoupení i vzácné soukromí desítek domácích i zahraničních umělců. S Pavlem Váchou jsme se mj. zatoulali na pražskou Kampu do bytu Jana Wericha, na Zámecké schody do ateliéru Jana Zrzavého, ale i do jazzové Lucerny nebo s Františkem Vláčilem do zákulisí filmové kamery…

Do programu své poslední výstavy Takoví jsme byli… Pavel Vácha mj. napsal: Fotografovy vzpomínky připomínají docela obyčejný život tehdejší doby, všední ulici, třeba také jízdu tramvají s ještě veselým průvodčím, cestu vlakem na krátký víkend, písničkáře začínající (nesměle) hrát na Karlově mostě. Fotografova leica zachytila pana Hrabala, když vycházel z domu Na Hrázi (věčnosti)16 v Praze Libni, na cestu do světa velké literatury – nebo jen do hostince za rohem. Na Zámeckých schodech na druhém konci Prahy Mistra Jana Zrzavého, který si vyšel na oblíbenou procházku milovanou Malou Stranou…

Fotograf Pavel Vácha

Pavel Vácha ( nar. 1940) absolvoval na pražské FAMU v roce 1968 jako jeden z prvních obor umělecká fotografie. Již během studia sbíral zkušenosti spoluprací s mnoha časopisy a dalšími médii. Po absolutoriu pracoval jako volný výtvarník. Jeho fotografe jsou na mnoha desítkách gramofonových obalů a dalších nosičů, v mnoha odborných a vědeckých publikacích.

Je autorem několika obrazových monografií (Praha, Brno, Krkonoše, Telč, Jazz mezi tanky a klíči). Dokumentoval také vznik několika filmů (např. Sirius rež. Františka Vláčila). Zabývá se i divadelní fotografií. Uspořádal přes čtyři desítky autorských výstav doma i v zahraničí a jeho fotografie jsou ve sbírkách domácích i zahraničních muzeí, galerií i soukromých kolekcí.

03420402.jpeg

Čtěte také

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.