Pařížská ulice v dešti. V Berlíně vystavují ikonický obraz impresionismu

28. květen 2019

Jeden z ikonických obrazů impresionismu je k vidění jen nedaleko za hranicemi; v berlínské státní galerii - Alte Nationalgalerie.

Obraz z roku 1877 patří Art Institute v Chicagu. Do doby, než byl v roce 2013 zrestaurovaný, neopouštěl Spojené státy, i tak putuje na evropské výstavy jen ve vzácných případech. Do Berlína byl zapůjčený výměnou za Manetovu Zimní zahradu, která podobně jako Caillebottův obraz v Chicagu je hlavním lákadlem berlínské expozice impresionismu.

Výstava v Alte Nationalgalerie, obraz Pařížská ulice v dešti

Na Pařížské ulici v dešti vás především zaujme bezprostřednost prchavého okamžiku. Pouliční křižovatka v Paříži, dlážděný chodník, kolemjdoucí s deštníky spěchají přes ulici. Umělec používá s matematickou přesností prostorové perspektivy, aby pozorovatele vtáhl do obrazu. Jak důležitý bylo pro Caillebotte najít ten správný úhel, umístění postav, můžete vidět v četných předběžných studiích a náčrtcích tohoto a dalších obrázků, které výstavu doplňují. Výsledkem je, že při pohledu na mladou ženu s deštníkem opřenou o rámě svého partnera v klobouku máte pocit, že za okamžik vystoupí z obrazu a vy se jí musíte vyhnout. Ne nadarmo je obraz považován na svou dobu za jeden z nejmodernějších. Nebo, jak říká Ralph Greis, šéf Alte Nationalgalerie: „Jde o dílo na hranici toho, co máme na mysli pod pojmem impresionismus“.

Ralph Greis, Alte Nationalgalerie

Gustave Caillebotte byl nejen malíř, ale i patron, mecenáš umění. Pocházel z velmi bohaté rodiny. Díky tomu podporoval své kolegy a přátele jako Renoira, Maneta, Degase, Cézanna a Moneta, kupoval jejich obrazy v době, kdy je nikdo neznal. Nechal je žít a pracovat ve svém domě. A snažil se o muzealizaci jejich umění. Po jeho předčasné smrti v roce 1894 ve věku pouhých 48 let, odkázal svou sbírku umění francouzskému státu.

Výstava v Alte Nationalgalerie v Berlíně potrvá do 15. září 2019.

autor: Klára Stejskalová
Spustit audio