Ortel nad Žlutým psem

1. listopad 2013

Zamyšlení nad současností pardubického klubu Žlutý pes

Není to tak dávno, kdy jsem se tady podivoval nad stavem pardubické klubové scény, a upozorňoval mimo jiné na nového provozovatele klubu Žlutý pes. Nechci vyloženě kritizovat něčí vkus, každý posloucháme jinou hudbu. Navíc hudební klub je soukromá záležitost, takže bude-li dramaturg daného prostoru doma do omrzení poslouchat třeba Stánky – tak ať si bratry Nedvědy do klubu pozve třeba stokrát do měsíce. Když se mu to zaplatí a nezkazí mu to dobré jméno klubu.

A to je právě merito věci. O to dobré jméno totiž jde až v prvé řadě. O to, když jako provozovatel klubu přijdete a lidi k Vám přestanou chodit, protože se tam necítí dobře, v horším případě se tam budou bát chodit, tak můžete rovnou dát na dveře zámek a shodit mříž.

Žlutý pes

Já neříkám, že plzeňská kapela Ortel, kterou si Žlutý pes pozval na 27. prosince, je vyloženě rasistická. To bych si při zběžném poslechu jejich textů neodvážil tvrdit. Otevřeně vlastenecká, velmi kontroverzní, nesnášenlivá vůči muslimům – to asi ano. Ale rasistická vyloženě ne.

Horší je to ovšem s děním kolem kapely. Je otázkou, do jaké míry za to sama skupina může, ale to ponechme pro dnešek stranou. Jejich skladba Hadr se stala hymnou již zakázané Dělnické strany. Kapela o tom údajně dopředu nevěděla, ale zpětně použití této skladby nakonec odsouhlasila. Ortel, který nedávno rozzuřil české islamisty písní Mešita, jež kritizuje pronikání islámu do západní kultury, pravidelně přitahuje na koncertech návštěvníky z řad neonacistů, v publiku se to hemží nejrůznějšími nacistickými symboly, což je fakt, který se při podrobném prohledání fotogalerií na internetu, dá snadno dohledat.

Brnem na 1. máje pochodovali pravicoví radikálové i jejich odpůrci

Řada klubů z nejrůznějších důvodů – i kvůli hrozícím policejním manévrů- na konec od koncertu Ortelu ustoupila.

A vracím se na začátek. Hudební klub je takový, jací do něj chodí lidi. A vůbec nejhorší je ztratit dobré jméno. A to se v případě klubu, kam se – sice na jednu akci ale přeci – vydají i „holé hlavy“ snadno může stát. A je pak jedno, jak skvělý program máte a jak pečlivou propagaci mu zajistíte.
Snad tento risk provozovatelům Žlutého psa bude stát za to.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.