Once

13. listopad 2007

Irský hudební snímek předběhla jeho vlastní pověst. Titulní (a moc krásná) melodie zazněla v Hřebejkově Krásce v nesnázích, film zvítězil na festivalu Sundance a konečně jedna z jeho hlavních představitelek, devatenáctiletá Markéta Irglová je z Moravy a toho času je z ní v Americe hvězda. UVNITŘ TRAILER!

0:00
/
0:00

Její herecký partner Glen Hansard je irský folkový muzikant a film je natolik autentický, že postavy Markéty a Glena ani nemají jména - jejich postavy vystupují jako "guy" a "girl" a Once je tak trochu jejich vlastním příběhem: pouliční muzikant z Dublinu se zamiluje do prodavačky květin, která žije v Irsku se svou dcerou a matkou. On se s odřenou kytarou vyzpívává z bolestného rozchodu, ona se snaží uživit sebe i rodinu zatímco manžel zůstal kdesi v Čechách.

"Guy" a "girl" zjistí že je hudba spojuje natolik, že si s partou pouličních muzikantů pronajmou hudební studio a amatérsky - s o to větším nadšením a láskou - nahrají vlastní desku. Tolik příběh - jednoduchý a průzračný že tak tak stačí plnit funkci, kterou ve filmu má - totiž poskytnout tmel jednotlivým písním, jejichž autory jsou většinou právě Markéta Irglová a Glen Hansard.

Once

Once je tolik postavený na hudbě svých protagonistů, že spíše než jako hudební film jej lze vnímat jako dlouhý klip natočený na ruční kameru: s patřičně rozostřeným obrazem ale syrový s téměř dokumentárním přesahem (máte-li rozpočet 150 000 dolarů, natočíte neučesaný film raz dva).

Oč opravdověji zní z plátna folková hudba se srdceryvnými texty, o to nerozhodnější jsou některé herecké výkony. Hansard se občas neubrání výrazu posledního štěněte v krabici, Markéta Irglová je čistá a uvěřitelná, scény s matkou namluvené v jejich jazyce (tedy v češtině) jsou na hranici ochotničení.

Výsledný tvar je na plátně nejistý a rozpačitý stejně jako guy a girl ve svých vlastních životech -ale proč bychom vlastně pokaždé měli mít jasno v tom, na co se díváme? Once je příběhem společné hudby i alternaitvní love story na hony vzdálené nablýskané hollywoodské produkci.

Once

Možná ho ocení začínající muzikanti, kteří sní o své první desce, romantici nebo milovníci folkové hudby. Pro někoho může být Once příběhem o loserech se sladkobolnými songy, které přikrmí podzimní deprese.

Já jsem si nad ním připomněla jak úžasné je porozumění bez velkých slov a jak je kouzelné slyšet toho druhého, i když zrovna nic neříká - což je na film, který vlastně není filmem docela dost.

Once

Související odkazy: oficiální stránky filmu, ČSFD (flash trailer), Bontonfilm

Once hudební / melodrama, Irsko, 2006

Scénář a režie: John Carney, hudba: Glen Hansard, Markéta Krylová, kamera: Tim Fleming

Hrají: Markéta Irglová, Glen Hansard, Bill Hodnett, Darren Healy

autor: Věra Šmejkalová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.