Oči sněhem zaváté. Vzpomínka na Karla Gotta

11. říjen 2019

Lidé se loučí se zpěvákem a mnohonásobným zlatým slavíkem Karlem Gottem. Legendu české pop music si připomínáme prostřednictvím raných rozhlasových nahrávek s Orchestrem Karla Krautgartnera a Tanečním orchestrem Československého rozhlasu. Poslechněte si záznam mimořádného pořadu. Připravil a uvádí Zdeněk Přidal.

Když se v roce 1958 Karel Gott přihlásil do první soutěže Hledáme nové talenty, všiml si ho Karel Krautgartner a nabídl mu vystupování s jeho orchestrem. Během několikaleté spolupráce natočili v rozhlasových studiích několik hitů, ve valné většině šlo o počeštěné cover verze tehdejších světových hitů, ale také třeba semaforskou melodii Oči sněhem zaváté.

S Karlem Krautgartnerem coby dirigentem Jazzového orchestru Českého rozhlasu pak Karel Gott vystoupil v říjnu roku 1965 i na II. Mezinárodním jazzovém festivalu Praha.

Krautgartner stál také u zrodu rozhlasového Tanečního orchestru, kde působil až do své emigrace jako jeden z dirigentů. Z bohatého archivu tanečního orchestru zazní například muzikálové písničky Den je krásný (Starci na chmelu) nebo Maria (West Side Story).

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.