OBRAZEM: Akustická masáž pro znavené mozky i dadaistický žert. Oslavili jsme Narozeniny umění

20. leden 2020

Český rozhlas Vltava ve spolupráci s Evropskou vysílací unií a libereckým kinem Varšava oslavil 1 000 057. Narozenin umění. Tříhodinový přenos ze zaplněného kina nabídl sérii unikátních performancí i hudební improvizaci, která vznikla pro vysílání spojením hudby z několika satelitů naráz. Podtitul letošního ročníku zněl Tělo jako napětí mezi ničím a apokalypsou.

Předskokanem oslav, pořádaných letos v historických prostorách nejstaršího libereckého kina, bylo ArtCafé. Moderátorka Petra Kultová si do něj pozvala dramaturgy Narozenin umění, zvukového designéra Ladislava Železného a hudebníka Miroslava Thótha. „Za šestnáct let, kdy se u nás konají Narozeniny umění, se je podařilo uspořádat na místech, která jsou meridiány kulturního podhoubí. Taková místa je potřeba podporovat a poukazovat na to, že se zajímavé věci neději pouze v Praze a v Brně,“ uvedl Železný v ArtCafé.

Dadaistická slast

Jak zní dadaismus v hudbě? Muzikolog Petr Daněk představil v ArtCafé hudebního skladatele, klavíristu a pražského rodáka Ervína Schulhoffa (18941942). Ten v roce 1919 přinesl jako dárek pro drážďanskou dadaistickou skupinu žertovnou skladbu nazvanou Sonata Erotica. „Předběhl tím svou dobu. Sonata Erotica je skvělý žert, který vznikl v době, kdy žert byl tématem po těžké první světové válce,“ zdůraznil Daněk v ArtCafé.

Rozbalování akustických dárků

Svůj ozvučený vznik rukopisu s názvem Škrábanice předvedli na Narozeninách umění hudebník Michal Rataj a básník a performer Jaromír Typlt. Spolu s grafikem Janem Měřičkou představil v ArtCafé společnou autorskou knihu s titulem Že ne zas až. Během večera pak publiku nabídli několik nově přepracovaných a vytištěných exemplářů.

Art's Birthday 2020

Během večerního přenosu zazněla mimo jiné energií sršící akustická performace DOÁDIA Pavla Novotného, Sonatu Eroticu osobitě interpretovala Kateřina Císařová, spolu s umělkyněmi Veronikou Svobodou a Annou Petruželovou jsme ulehli na polštář plný jehličí, poznali netušené možnosti hry na pletací stroj značky Dopleta díky Ivanu Palackému a Jaroslavu Šťastnému. V poslední třetině vystoupila post-rocková kapela Masáž. Její frontman Ivan Boreš pro dokonalé uvolnění přítomných mimo jiné neváhal použít na pražec kytary masážní metličku na hlavu. Oslavy vyvrcholily ve velkém stylu s mezinárodním triem Spermbankers

Art's Birthday 2020

A proč zrovna 1 000 057. narozeniny? Francouzský umělec Robert Fillou, člen experimentálního hnutí Fluxu prohlásil, že umění 17. ledna 1963 slaví své milionté narozeniny. Podle něj umění vzniklo tak, že kdosi upustil suchou houbu do kýble s vodou. Český rozhlas Vltava se připojil k oslavám pořádaným díky mezinárodní Euroradio Ars Acustica pod záštitou EBU už pošestnácté.

Poslechněte si celé ArtCafé, které předcházelo záznamu z Narozenin umění. Hosty Petry Kultové byli dramaturgové oslav Ladislav Železný a Miroslav Tóth, dále umělci Jaromír Typlt, Jan Měřička a Michal Rataj. Skladatele a klavíristu Ervína Schulhoffa a jeho Sonatu Eroticu přiblížil muzikolog Petr Daněk. Hudbu vybíral Ondřej Bambas. 
Děkujeme, že jste slavili s námi!

autor: kult
Spustit audio