Nominace na letošní Grammy jsou na světě. Kdo je vaším favoritem mezi jazzovými zpěváky?

2. prosinec 2020

Nejnovější Sedmé nebe s Martou Kloučkovou ovládli jazzoví vokalisté nominovaní na letošní ceny Grammy. Vedle notoricky známých jmen si na sošku zlatého gramofonu brousí zuby i docela nečekaní adepti.

Někteří umělci natočí své první sólové počiny v devatenácti, jiní si, podobně jako Kenny Washington, počkají. Tento kalifornský zpěvák si opravdu dal na čas. Svůj debut vydal až letos, v 63 letech. Na albu s příznačným názvem What`s The Hurry (Kam ten spěch) najdete jazzové standardy v zajímavých aranžích.

Holy Room, živé album zpěvačky s rwandskými a ugandskými kořeny Somi vypovídá o zkušenostech žen v afroamerických a afrických komunitách přistěhovalců. Deska je nejen pozoruhodným uměleckým dílem, ale i vyřčenou otázkou s cílem vyvolat diskuzi. Živou nahrávku tvoří písně ze zpěvaččiných dvou předchozích alb, The Lagos Music Salon z roku 2014 a o tři roky mladšího Petite Afrique. Nápaditá aranžmá Johna Beasleyho dávají písním sílu i prostor, aniž by tím utrpěly příběhy v nich vyprávěné.

Americko-chorvatská zpěvačka Thana Alexa nejen že fantasticky zpívá, ale používá svůj hlas jako expresivní a akurátní nástroj. Nominované album Ona je silnou výpovědí této mladé umělkyně, ale pozor – neodráží „jen“ zmatek a hněv života v daném okamžiku. „Je to hudba, která bouřlivě povstala a setkala se s nekompromisní smělostí a pravdou. Originalita, ženská energie, upřímnost, krása, síla, aktuálnost a jasný hudební i společenský názor činí tuto nahrávku, podle mého názoru, vítězem této kategorie. Slavnostní večer se koná 31. ledna příštího roku. Tak se nechme překvapit,“ říká Marta Kloučková.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.