Vltava vzpomíná na herce Jana Třísku

25. září 2017

Včerejší celou odpolední Mozaiku v 16:00 jsme věnovali vzpomínce na herce Jana Třísku, který 25. září podlehl zranění po pádu z Karlova mostu.

Odkaz, který tu po sobě Jan Tříska zanechal, jsme si připomněli s teatroložkou Janou Patočkovou, filmovým publicistou Janem Follem a rozhlasovým dramaturgem Martinem Velíškem. Vzpomínku přidala i Třískova kolegyně a přítelkyně Marie Tomášová.

Ve speciálním vysílání Mozaiky jsme uvedli i část rozhovoru, který letos na jaře s Janem Třískou natočil Tomáš Pilát. Rozhovor vznikl těsně poté, co Jan Tříska dostal čestného Kristiána za celoživotní přínos světové kinematografii v rámci festivalu Febiofest.

Jan Tříska o hudbě, kterou měl rád: Šlágry jsou prevít, nenechají vás zapomenout

Jan Tříska

Na počátku 60. let minulého století se v cyklu Hudba, kterou mám rád zpovídaly známé osobnosti našeho kulturního - a nejen kulturního - života ze svého vztahu k hudbě.

Jan Tříska se narodil 4. listopadu 1936 v Praze. Vystudoval herectví na pražské DAMU a v roce 1959 se stal historicky nejmladším členem činohry Národního divadla. V roce 1966 odešel do Divadla za branou režiséra Otomara Krejči. Po jeho zrušení nastoupil v roce 1972 do Městských divadel pražských. V roce 1977 emigroval do Kanady a později Spojených států, kde se v roce 1982 natrvalo usadil v Los Angeles. V USA se jako herec také prosadil a spolupracoval s řadou uznávaných režisérů včetně Miloše Formana nebo Petera Sellarse. Po roce 1990 si zahrál v Čechách ve filmu Obecná škola Jana Svěráka a v dramatu Řád Petra Hvíždě. Žil trvale v Los Angeles. Řadě filmových diváků pak utkvěl v paměti jako Radúz v Zeyerově pohádkové hře Radúz a Mahulena. Po boku mu celý život stála herečka Karla Chadimová.

autor: ČRo Vltava
Spustit audio