Niki de Saint Phalle a její Nany

24. srpen 2004

Jedni ji považovali za geniální, druzí za agresivní feministku, další si o její tvorbě mysleli, že je satirická. Francouzka Niki de Saint Phalle (narozena 1930 jako Catherine Marie-Agnés Fal de Saint Phalle, zemřela 2002 v kalifornském San Diegu) představuje v historii výtvarného umění druhé poloviny 20. století nepřehlédnutelnou postavu. Vůbec poprvé se nyní mohou s její tvorbou seznámit také Vídeňané. Až do 26. září totiž zhruba 90 prací této výtvarnice vystavuje KunstHausWien.

Niki de Saint Phalle, dcera bankéře, nikdy nezískala žádné umělecké vzdělání. Malovat a kreslit začala inspirována tvorbou Rousseaua, Ernsta, Picassa a Dubuffeta a záhy se připojila k pařížské skupině "Nouveaux Réalistes". Do širšího povědomí francouzských uměleckých kruhů i veřejnosti vstoupila začátkem 60. let svými "nastřílenými obrazy" - ty vznikaly tak, že de Saint Phalle střílela do pytlů naplněných barevnými tekutinami, které byly zavěšeny nad sádrovými reliéfy. "Diana z Montparnassu" se rychle stala popstar výtvarného umění. Jedním ze symbolů její tvorby se však staly "Nany" - jakési fenotypy sebevědomého ženství. Ani tyto proslulé figury nechybějí na současné vídeňské expozici.

Niki de Saint Phalle při střílení - Scénické foto z filmu "Daddy", 1972

Výstava probíhá od 19. května do 26. září. KunstHausWien sídlí v Untere Weißgerberstraße 13, ve 3. vídeňském obvodu. Otevřen je denně od 10 do 19 hodin. Vstupné je 9 eur, snížené 7 eur. Více informací získáte na tel. čísle: 00 43 1 712 04 95 nebo na internetové adrese: www.kunsthauswien.at.

autor: (com)
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.