Na křídlech lásky… Osudy známé hudební rodiny Pěrušků

25. prosinec 2020

Vltavské Osudy nabízí ve svátečním čase novinku: vícehlasé vyprávění smyčcového kvinteta známých hudebních osobností. Jan a Marcela Pěruškovi (s douškami synů Jana, Matouše a Davida) vzpomínají na své předky, mluví o lásce k hudbě i o rodinném, velice soudržném životě. Komponované rodinné Osudy připravila Eva Ocisková, která je i autorkou následujících řádků. Premiéru poslouchejte on-line.

Vyprávějí: Jan a Marcela Pěruškovi (s douškami Jana, Matouše a Davida)
Připravila: Eva Ocisková
Zvukový mistr: Jan Brauner
Premiéra: 14. 12. 2020

Nechápu, jak to Pěruškovi všechno stihnou. Jediná vhodná odpověď zní sice poeticky, ale vypovídá o každodenním životě rodiny Pěruškovy nejpravdivěji: na křídlech lásky. S láskou totiž dělají, jak jsem vypozorovala nejen při natáčení jejich rozhlasových vzpomínek, úplně všechno. Pečují o Aničku, připravují se na koncerty, vaří polévku pro společný oběd v osmilitrovém hrnci, učí, přátelí se sousedy, farníky, pomohou s nákupem… Nemluvím jen o dnech nouzového stavu letošního roku, to ještě zvýšili obrátky. Ale postupně.

Vltavské Osudy byly koncipovány jako příspěvek k obnovování naší společné paměti, s níž nám pomáhají osobnosti, které toho v tíživých podmínkách minulého století prožily opravdu hodně. Dosud v Osudech vyprávěla vždy jedna osobnost, ale před časem jsme se s dramaturgyní této programové řady Vladimírou Bezdíčkovou shodly, že bychom se měli všichni ptát včas, dokud jsou naši blízcí, pamětníci, mezi námi. A že se často ptáme málo nebo někdy bohužel už pozdě. A poletoval kolem nás v tu chvíli i nápad zkusit natočit Osudy rodinné. Děkujeme rodině Pěrušků, která s námi do toho pokusu šla.

Vzpomínali na své předky každý zvlášť. S obdivuhodnou pamětí a porozuměním odkrývali své rodinné kořeny a společenské poměry ve Slezsku, na Moravě a v Čechách, poměry převážné části uplynulého století. Vzpomínky rodičů – violoncellisty Marcely a violisty Jana – jsou prodchnuty také láskou k hudbě, úctou a obdivem k jejich kantorům a lidem, se kterými se na své cestě životem potkávají. Nechci nic prozrazovat předem, bylo by to stejné, jako kdybychom někomu, kdo se těší na neznámou detektivku, předem řekli, kdo šperky ukradl… Co ale chci zdůraznit, že se při vyprávění všech členů rodiny – rodičů i synů, houslistů Jana a Matouše a violoncellisty Davida – člověk cítí obklopen úsměvem a laskavostí neustále.

Čtěte také

Zvolili jsme pro vysílání těchto Osudů závěrečný měsíc roku, prosinec, protože vánoční doba je pro rodinná setkání přímo stvořená. A to jsme ani netušili, že tímto se rozhlasový kruh de facto uzavírá, protože spojuje Ježíškova vnoučata a plní přání lidí, byť jsou na druhém konci republiky. Pěruškovi, a to celá rodina, by o tom sice sami příliš nemluvili, ale dlouhodobě hrají spoustu benefičních koncertů a také plní přání v domovech seniorů.

Trio Bohémo (zleva Kristina Vocetková, violoncello, Matouš Pěruška, housle, Jan Vojtek, klavír)

V letošním čase nouzových stavů Trio Bohémo – Matouš Pěruška s Kristinou Vocetkovou a Janem Vojtkem – v improvizovaném studiu na chalupě v Nedvězicích natočili domácí vánoční koncert s populárními skladbami klasické hudby a koledami, podle přání z domovů seniorů udělali DVD, která sami rozvážejí tam, kde se na ně už těší. Těch míst je (zatím) přes padesát.

Pokud by i vám Trio Bohémo čili virtuální Ježíškova vnoučata mohla udělat radost, můžete se na ně obrátit přímo – ideálně na emailové adresy: triobohemo@gmail.com nebo kristinavocetkova@gmail.com. Bezplatně vám nahrávku svého vánočního koncertu doručí ve formě, která je pro vás nejvhodnější.

A kdykoli si můžete poslechnout i následující:

Benefiční koncert pro nemocnice Milosrdných bratří v Itálii: 

Benefiční koncert pro Charitu ČR (spolu s členy Benewitzova kvarteta Štěpánem Ježkem a Jakubem Fišerem): 

autor: Eva Ocisková
Spustit audio