Mr. Brooks

11. září 2007

Pan Brooks je bohatý muž, úspěšný podnikatel, manžel milující svou atraktivní ženu a otec krásné dcery. Obchodní komorou byl zrovna zvolen mužem roku. Pan Brooks však má své temné tajemství. Pan Brooks zabíjí lidi a je v tom dobrý. Jako ve všem, co dělá. UVNITŘ TRAILER!

Pan Brooks má dva životy, dvě osobnosti a štěstí má rozhodně také za dva, ačkoli spíše než o štěstí by se dalo mluvit o pečlivosti, připravenosti, puntičkářské dokonalosti a kombinačních schopnostech, které jim umožňují páchat dokonalé zločiny. Řekl jsem jim? Promiňte, zapomněl jsem zmínit Marshalla - Brooksovo druhé já, živočišné, emotivní, které má rádo krvavé steaky, vnadné ženské a ten pohled, co má člověk v očích těsně před tím, než zemře. Večer, kdy je Brooks jmenován mužem roku, do něj Marshall šije víc než kdy jindy. Nakonec ho přesvědčí, že dnešní noc je po dvouleté abstinenci ta pravá pro zábavu. Ale i mistr tesař se někdy utne a dokonalý zločin není dokonalý, pokud má svědka a ten svědek fotoaparát.

Asi byste čekali, že se svědek hned obrátí na policii, nebo bude z bohatého podnikatele ždímat peníze, jenže Mr. Smith, jak se představí, má jiné spády. Chce se připojit, chce být u toho, až si pan Brooks zas vyhlédne nějaký milenecký pár. Pan Brooks a Marshall mají problém a nejsou zdaleka sami. Kromě nevítaného společníka jim je v patách zkušená policejní vyšetřovatelka Tracy Atwoodová (Demi Moorová), proslulá tím, že se do každého případu zakousne jako buldok a nepovolí, dokud pachatel nesedí za mřížemi. Naštěstí ani Tracy neprožívá momentálně nejlepší období svého života, je přímo uprostřed vleklého rozvodového řízení. Z věznice navíc zrovna uprchnul nebezpečný maniak, který nechával své oběti pověšené na veřejných místech a do vězení se dostal jejím přičiněním.

Mr. Brooks

Ani rodinný život pana Brookse není bez mráčku, jeho dcera sekla s vysokou školou a oznámila otci sladké tajemství, jakými dcery obvykle překvapují své rodiče. A navíc se zdá, že podědila otcovu temnou stránkua, ale ne jeho opatrnost, neboť se o ní začíná zajímat policie v souvislosti s úmrtím na její bývalé koleji. Celý tento spletenec nezadržitelně spěje ke svému konci, o němž se dá téměř s jistotou předpokládat, že bude všechno možné, jen ne klidný. Jak to zvládne pan Brooks, truchlivý Bůh tohoto příběhu?

Mr. Brooks

Bruce A. Evans spolu s Raynoldem Gideonem, oprášili kontroverzní a atraktivní námět člověka závislého na zabíjení a okořenili jej dvěma personifikovanými stránkami zabijákovy osobnosti. (Na jedné straně příkladný občan, úspěšný podnikatel, chápavý, milující a tolerantní manžel i otec a na straně druhé sériový vrah, který pečlivě plánuje své zločiny tak, aby oběti zastihnul při milování a sledoval výraz jejich tváří, ještě než je zabije.) Tím se však vyčerpal jejich zásobník neotřelých nápadů a další části scénáře lehce pokulhávají, dokořeněny sem tam nějakým klišé obvyklým v kriminálních bestsellerech. Postavy, kromě pana Brookse (hlavnímu hrdinovi člověk jistou excentričnost odpustí), jsou přirozené asi jako osazenstvo románů Daniely Steelové. Posuďte sami: čtyřicetiletá policistka-milionářka, která svoji práci bere jako poslání a dělá ji také proto, aby svému otci, který chtěl syna, dokázala, že může být stejně dobrá, nebo i lepší. Manželská dvojice zabijáků, závislých na steroidech, která prahne po pomstě, aniž by se ohlížela na následky. Ujetý strojní inženýr, který po nocích jako voyeur slídí s fotoaparátem, ukájí se představou vraždění a dělá si naděje, že přelstí zkušeného pana Brookse. Nejde si také nevšimnout jistých nelogičností - Brooksův přístup do policejní databáze, podivný způsob, jakým svede ze stopy policii jdoucí po jeho dceři (vůbec neřeší modus operandi) a samozřejmě i prapodivná detektivní intuice Tracy Atwoodové.

Mr. Brooks

Co se režie týká, filmu se rozhodně nedá upřít jistá dávka napětí, to je však rozmístěno dost nerovnoměrně a první polovinu filmu se v zásadě neděje nic, co by vás nějak zvlášť strhnulo. Rozuzlení, ačkoli má docela atmosféru, působí poněkud krkolomně. Asi největší slabinou filmu je roztříštěnost a komplikování událostí jen proto, aby se něco dělo. Panu Brooksovi chybí důstojný protivník, protože ruka zákona se k němu za celý film vlastně ani nepřiblíží a inspektorku Atwoodovou vnímáme spíš skrze její osobní problémy než jako zástupce spravedlnosti.

Mr. Brooks

Mezi klady naopak patří herecké výkony, hlavně ten Kevina Costnera, který už hodně dlouhou dobu nehrál tak přesvědčivě. Schizofrenický zabiják je nakonec až sympatický hlavně jeho zásluhou. Důvodem proč vnímat Brookse poměrně kladně je i to, že jeho temná stránka má jinou tvář. Ironický škleb, nepotlačovaná zlost i sžíravě sarkastické hlášky Williama Hurta jsou příkladným protipólem ke Costnerovu rozvážnému klidu. Překvapila mě i Demi Moorová, která by bývala mohla být hodnověrnou policistkou, kdyby scenáristé její postavu nezmrzačili miliony a nedořešeným vztahem k otci.

Mr. Brooks

Mr. Brooks není nudný film, ale k dokonalosti má také celkem daleko. Sympatické herecké výkony sráží scénář děravý jako cedník, který si očividně nepřipouští žádná morální dilemata. Brooks je sice zajímavá postava, ale není to Hannibal Lecter, jeho dva světy jsou propojeny dost vágně a neovlivňují se ani zdaleka tak, jak by mohly nebo měly. Nemůžu se také ubránit pocitu, že si tvůrci hodně vypůjčili ze seriálu Dexter (nebo z knih, které stály u Dexterova zrodu), kde je podobná tematika zpracována mnohem lépe.

Mr. Brooks

Související odkazy: oficiální stránky filmu, ČSFD (flash trailer), Bontonfilm

Mr. Brooks (Mr. Brooks) drama / thriller / krimi, USA, 2007

Režie: Bruce A. Evans, scénář: Bruce A. Evans, Raynold Gideon, kamera: John Lindley, střih: Miklos Wright, produkce: Kevin Costner, Raynold Gideon, Jim Wilson, hudba: Ramin Djawadi

Hrají: Kevin Costner (Mr. Brooks), Demi Moore (detektiv Tracy Atwoodová), William Hurt (Marshall - Brooksovo druhé já), Dane Cook (Mr. Smith), Marg Helgenberger (Emma Brooks), Danielle Panabaker (Jane Brooks)

autor: Jakub Leníček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.