Mirjam Friedová: Do čela fakulty jsem nastoupila po 666 letech

22. únor 2017

„Svět lingvistiky jsem pro sebe objevila, když mi bylo 13, v sedmé třídě,“ vzpomíná na svůj zásadní životní impuls doc. Mirjam Friedová, Ph.D., lingvistka a děkanka Filozofické fakulty UK, historicky první žena v jejím čele od založení univerzity v roce 1348. Jak s úsměvem dodává, do čela fakulty nastoupila po 666 letech.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

„Na lingvistice mě vždy nejvíc přitahovala struktura a složitost toho, jak je jazyk zorganizovaný a jak funguje,“ dodává. Ač si vybrala svět slova a slovesný vyjadřovací jazyk, i k tomu hudebnímu měla a má velmi blízko. „K muzice mám odmalička velmi vřelý vztah, protože jsem s ní vyrostla. Můj dědeček byl vynikající muzikant, ne profesionál, ale výborně hrál na klavír, na housle, na violu, výborně zpíval,“ svěřuje se doc. Friedová. Její muž hraje na klasickou kytaru a dcera na housle. Sama hraje na klavír a přiznává, že ji její paní profesorka asi nikdy neodpustí, že se rozhodla pro lingvistiku a nestudovala hudbu.

Kořeny slovesného i hudebního jazyka sahají do hluboké historie, až do doby neandrtálců. Jak se jazyk promítá do hudby a jak se vzájemně v historii utvářely? Který z těchto „jazyků“ se narodil dřív, kdy se dotkly a začaly splývat, vzájemně se ovlivňovat? Jak proniká do dnešního světa angličtina? Jak naopak nerodilí mluvčí ovlivňují toto novodobé esperanto? A proč je stěžejní udržet si a pečovat o mateřský jazyk?

03240946.jpeg

Doc. Mirjam Friedová absolvovala bohemistiku a klasickou filologii na FF UK a celý život se věnuje obecné lingvistice, kterou vyučovala na řadě světových univerzit. Získala doktorát na Kalifornské univerzitě v Berkeley, kde později působila jako odborná asistentka. Osm let přednášela obecnou lingvistiku a slavistiku na univerzitě v Princetonu a v r. 2008 získala titul docenta na Univerzitě v Helsinkách.

Jejím prvním českým odborným působištěm se stal Ústav pro jazyk český Akademie věd ČR. Později vedla Ústav obecné lingvistiky na Filozofické fakultě UK a roku 2014 byla zvolena její děkankou. Mirjam Friedová má bohatou publikační a pedagogickou činnost doma i v zahraničí, zároveň je členkou mnoha významných mezinárodních učených společností.

Její bohatá editorská činnost zahrnuje šéfredaktorství časopisu Constructions and Frames, jejž v r. 2008 spoluzakládala, dlouholetou práci redaktorky knižní řady CAL (John Benjamins), kterou r. 2002 spoluzaložila, práci zástupce šéfredaktora časopisu Cognitive Linguistics (de Gruyter) a členství v řadě redakčních rad domácích časopisů.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

Spustit audio