Mike Fearon: Martin Luther

12. leden 2004

K nepřeberné řadě knih, jež byly za více než čtyři staletí napsány o velkém otci reformace Martinu Lutherovi, přibylo v poslední době dílko anglického autora, lapidárně pojmenované po klíčové postavě západního křesťanství. A přestože bylo napsáno především pro mládež, jeho nespornou ambicí je zaujmout také širší čtenářskou obec.

Syn drsného horníka Luthera z Mansfeldu byl v dětství a mládí neustále svírán strachem a úzkostí, a dokonce se traduje, že se za bouře schovával pod peřinami. Byl určen otcem ke studiu a v jedné krizové situaci se rozhodl stát se mnichem. Vstoupil do řádu augustiniánů, jeho víra byla příkladná a pomalu se z ustrašeného kněze a učitele rozvíjí osobnost vyhlášená na školách v Eisenachu, Erfurtu a Wittenbergu, kde za necelých pět let získává doktorát. To už máme před sebou vynikajícího kazatele a profesora teologie, který se odvážně pouští do řešení věroučných problémů a má co říci k tehdejším náboženským praktikám své církve.

Obálka knihy Martin Luther

Zlomu, k němuž dospěl 31. října ve Wittenbergu, když na dveře hradní kaple vyvěsil svých 95 tezí, předcházelo poznání pramenící z hojných disputací a zkušeností, ověřených během návštěvy nejvyšších církevních představitelů v Římě. V konfliktu, který rozpoutalo zveřejnění jeho tezí rychle se šířících po všech koutech Evropy, vydává se Luther pronásledování nejen církve, ale také světské moci, je nucen prchat a po bouřlivém sněmu ve Wormsu, kde je prohlášen za heretika, uchýlit se pod vévodskou ochranu na hradě Wartburgu a později v Koburgu.

Jeho odvaha postavit se vladaři Svaté říše římské, reformátorské působení i vůdčí postavení v celém reformačním hnutí stejně jako překlad Bible, umožňující i prostému člověku orientovat se v dějinách spásy a prožívat svou víru, ho učinily legendou v historii snah po nastolení přirozeného řádu věcí a pravdivosti náboženského vyznání a cítění. Člověk, který realizoval nádheru Boží lásky v zástupech jeho malých a potřebných dětí, který hlásal, že hříšníci jsou Bohem milováni, měl podporu významných učenců své doby, jako byl třeba Erasmus Rotterdamský. Lidé k němu vzhlíželi jako k prorokovi nového věku, avšak s papežskou církví se rozešel exkomunikací v lednu 1522. Přesto je po staletí považován za jednoho z nejzbožnějších mužů všech dob, který se o nápravu církve zasadil více než kdokoli z povolaných.

Martin Luther pálí papežskou bulu

Fearonova beletrizovaná biografie německého reformátora je zručně napsána, její jazyk je jasný a srozumitelný, což přispívá k její čtivosti. Jak podotýká autor v krátké poznámce, různé příhody z Lutherova mládí jsou fiktivní, stejně jako dialogy, za jejichž základ byly vzaty pouhé dohady. Autentickými dokumenty, z nichž je čerpáno, jsou písemnosti jak Lutherovy, tak jeho současníků. Stejně tak je zachovávána historická posloupnost děje a dobové reálie. Některá zjednodušení textu a jeho dramatizace v líčení vypjatých momentů Lutherova života nejsou této instruktivní knížce nikterak na škodu. Je také třeba ocenit zdařilou grafickou úpravu Vladimíra Nárožníka, dobrý překlad Milana Koldinského a vůbec trend a vydavatelskou péči sympatického jindřichohradeckého nakladatelství STEFANOS.

Recenze Karly Ladwigové

Literární matiné je pořad, který na svých vlnách vysílá ČRo České Budějovice. Internetovou podobu celého pořadu najdete zde.

autor: Hana Krejčová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.