Mezzosopranistka Barbora Polášková

17. červenec 2014

Barbora Polášková, možná nejvyšší Carmen na světě, představitelka této role v aktuální inscenaci Moravského divadla v Olomouci. Výborná mezzosopranistka širokého záběru, krásná, mladá, veselá dívka. Navíc krátce před výrazným životním krokem.

Narodila se a vyrostla v Praze v lékařské rodině. Bez přímého hudebního vzoru a s chutí věnovat se flétně. Pak ale začala zpívat v dětském sboru a v tomto pěveckém "davu" se prozpívala až do Národního divadla.

Chtěla ale dál a sólově, takže obcházela konkursy. Štěstí ji přinesla Olomouc, kde uspěla v konkursu do Moravského divadla a velmi brzo naskočila do role vysněné řadou mezzosopranistek. Carmen. Je přesná i typově. Byť by její Don José měl měřit aspoň dva metry, aby zvládl její temperament a svéhlavost alespoň výškově.

03167128.jpeg

Pak následovala už vystoupení s FOKem, dalšími tuzemskými orchestry a čas od času i v zahraničí. Kromě toho se věnuje i komornímu zpěvu v triu Siempre Nuevo.

Barbora Polášková je charismatická mladá žena a věříme, že toto charisma poplyne i po rozhlasových vlnách. Chcete se o ní dozvědět víc, jaká je, kam směřuje a z čeho má radost? Poslechněte si záznam Telefonotéky.

autor: Otakar Svoboda
Spustit audio