Meeting Point aneb Všechny cesty vedou do háje

16. prosinec 2008

Režisér Braňo Holiček a kol. připravili ve Studiu Studia Ypsilon autorskou inscenaci Meeting Point. Představení, které tak trochu připomíná povídkový film, je především velkou příležitostí pro tři mladé herce, kteří hrají několik rolí najednou ve zběsilém tempu.

Vítejte ve světě odlidštěných vztahů, kde bez tchána neznamenáte nic, kde je nejdůležitější nezklamat rodiče a uspět u hereckého konkursu nebo se jako věčný panic konečně vyspat s holkou. Vítejte do světa "běžných krutostí", který tak dobře známe.

Inscenace Meeting Point nás od počátku střídavě zavádí do třech příběhů životních propadů. Novomanžel Martin počne syna někde jinde, než by skutečně měl. Tchán se to dozví, sebere mu vše včetně práce a vyhodí jej na ulici. Barboru mučí po neúspěchu u hereckého konkursu despoticky spořádaný otec, kterého potom, co si Barbora podřeže žíly, nejvíce zajímá, co tomu řeknou sousedi. Z panice Kuby si udělá ze zoufalství obětního beránka kamarádka Terka, aby se ještě předtím, než k něčemu dojde, vrátila zpět k partnerovi, který ji trápí. Ke všemu nikdo zde není úplný "klaďas", každá z hlavních postav si nese své osobní sobectví.

Meeting Point

Všechny postavy hrají jen tři herci. Bez rekvizit, bez převlekání, a když je třeba, zaskočí i za druhé pohlaví. Jednotlivé scény se rychle střídají, navazují na sebe v jistém gestu, nebo se přímo prolnou skrze poslední slovo z jedné do druhé jako televizní obraz. Tempo se zvyšuje s tím, jak se ústřední postavy dostávají na dno, až je z toho před koncem místy těžko přehledná, ale dramatická groteska.

Příběhy postav se až do samého konce neovlivňují, společně se tito tři outsideři potkávají až na noční zastávce. Prohodí pár slov, mají trochu problém nastoupit, když něco přijede, ale nakonec to společně zvládnou. Možná sami sebe překvapí, že zaregistrovali přítomnost někoho dalšího. Ať už je to klišé, nebo ne: "Musíme si pomáhat!" Aspoň trošku. Kdo ví, jak to ale celé dopadne, když další zastávkou jsou Háje...

Meeting Point

Samo o sobě by téma o naší vlastní povrchnosti a neschopnosti komunikovat srdcem bylo posté opakovanou pravdou, ale uchopení a prostředky vyprávění jsou velmi zajímavé. Dramaturgii měl pod palcem Ondřej Cihlář, známý např. z Vosto5.

Bíle podsvícená holá scéna Karla Czecha dýchá tak studeně, jak má, a mohou na ní nejlépe vyniknout i herecké výkony nedávných absolventů DAMU - Barbory Vyskočilové, Martina Bohadla a především Jakuba Slacha, který zde uplatnil nejen svůj neskutečný komediální talent.

Meeting Point je "cool představení se správným dávkováním" a najdou si jej určitě hlavně mladí diváci.

autor: Tomáš Kůs
Spustit audio