Maximální fotografie

16. srpen 2004

V areálu Pražského hradu probíhá celé léto originální výstava pod širým nebem nazvaná Maximální fotografie. Jedná se o kolekci sedmadvaceti velkoformátových fotografií, které jsou umístěny na speciálních skleněných stěnách, takže citlivě doplňují hradní architekturu i Letní shakespearovské slavnosti, v jejichž rámci se výstava koná.

Všechny fotografie pocházejí ze sbírky skupiny PPF Fotograf v zahradě, která je zaměřena na špičkové české fotografy. Mezi autory vystavených snímků najdeme jména jako František Drtikol, Ivan Pinkava, Jaroslav Rössler, Drahomír Josef Růžička, Ladislav Sitenský, Gábina Fárová, Jan Lukas, Emila Medková, Vasil Stanko či Peter Župník.

Jaroslav Rössler: Bez názvu, kolem r. 1965

Pořadatelé výstavy i její kurátor Pavel Scheufler jsou velmi potěšeni diváckým zájmem, o němž svědčí mimo jiné i fakt, že v současné době probíhá dotisk informačních letáků s mapkou expozice a informací o vystavených dílech. Ředitelka odboru památkové péče Kanceláře prezidenta republiky PhDr. Eliška Fučíková říká: "Výstavu fotografických zvětšenin kvalitních českých autorů jsme brali jako zajímavý pokus, který byl k naší spokojenosti veřejností příznivě přijat. Výstava Maximální fotografie propaguje významnou součást české kultury a reakce návštěvníků nás přesvědčují, abychom v podobných projektech pokračovali - třeba právě v souvislosti s historií Hradu, jejíž propagace je naším dlouhodobým cílem."

Výstava je otevřena do 11. září a návštěvníci Hradu jí mohou podle přiloženého plánku procházet neomezeně dlouho a zcela zdarma.

autor: dw
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.