Martin Fojtíček: Velikonoce jsou pro mě o naději

10. srpen 2018

Vystudoval matematickou statistiku na MFF UK a náboženské vědy na KTF UK. Deset let učil filosofii, religionistiku a logiku na plzeňských gymnáziích. Žil v terapeutické komunitě s lidmi s duševním onemocněním ve Velké Británii, poté inicioval a řídil Ledovec - sdružení, které poskytuje sociální služby lidem především s duševním onemocněním. V rámci projektu Deinstitucionalizace je regionálním konzultantem reformy psychiatrie pro Plzeňský kraj. Repríza z 29. března 2018

Reforma probíhá pomalu, ale jistě. Je velká naděje, že se opravdu něco změní. Potřebujeme českou psychiatrii z východního pojetí posunout do západního, kde se víc respektuje individualita člověka. Kromě léčeben by měly vzniknout terénní týmy, které by dokázaly přijet za člověkem domů.

Podílí se na projektu Cirkus Paciento. Ve spolupráci se zdravotními klauny spolupracují s pacienty psychiatrických léčeben. Během čtyř dnů se je pokusí zapojit do výsledného cirkusového představení. S tímto projektem už byli ve všech léčebnách v České republice.

Jsem katolík, ze kterého by pan biskup neměl úplně radost. Na venkově prožívám pohanské kořeny Velikonoc – to že si to s námi příroda ještě nerozmyslela a znovu se nastartovala.

Co pro něj znamenají Velikonoce? Jak prožívá současnou politickou situaci? Jak máme poznat, že jsme se zbláznili? O tom a také o naději, kterou přináší velikonoční příběh, si s Martinem Fojtíčkem povídal Jan Anderle.

Repríza z 29. 3. 2018

Spustit audio