Marie Fajtová, sopranistka

21. prosinec 2015

Marie Fajtová - přední česká sopranistka a představitelka Normy, která se objevila na jevišti Státní opery Praha po 110 letech.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Marie Fajtová původně vystudovala klavír, ale poté v jejích prioritách zvítězil zpěv. Tato představitelka nové mladé nastupující generace operních pěvců se už stačila představit nejen domácímu publiku, ale také v několika rolích po celém světě.

Marie Fajtová se věnuje opernímu zpěvu od svých dvaceti let, a to pod vedením prof. Jiřího Kotouče a americké sopranistky Nancy Henninger. Na lekce u ní si vydělávala už jako zavedená sólistka předních operních domů a neméně vyhledávaná koncertní umělkyně tak, že odcestovala do Chicaga, aby v tamní luxusní restauraci pracovala coby „bus girl“. Uváděla hosty, starala se o dokonalé prostírání, výměnu příborů, vlídné zacházení.

V roce 2004 se stala finalistkou Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka, kde dostala cenu Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK. V roce 2008 získala prestižní Hlavní cenu v Mezinárodní pěvecké soutěži Barbary Hendricks ve Štrasburku.

03535581.jpeg

Kromě operních scén se věnuje i koncertní činnosti. Vystupuje mj. s Českou filharmonií, PKF, PKO, Symfonickým orchestrem hl. m. Prahy FOK a dalšími. Významnou součást jejího uměleckého působení tvoří také barokní hudba, především ve spolupráci se soubory Capella Regia Praha, Collegium Marianum, Collegium 1704 a Camerata Nova.

Významný úspěch má za sebou teď na podzim, kdy v říjnu ztvárnila po 110 letech Belliniho Normu na prknech Státní opery Praha. Galská kněžka v jejím podání si vysloužila bouřlivé ovace a vynikající kritiky. Jaké má další plány, jaké role ji čekají a jak bude trávit Vánoce?

Čtěte také

Spustit audio