Les jsme odpřírodnili, proto k němu musíme najít nový vztah

25. srpen 2020

Poslechněte si, jak les a jeho budoucnost vnímají lesní hospodář Milan Hron, pedagog Jan Froněk a teoretička umění Noemi Purkrábková. 

V ArtCafé se sešli tři hosté z různých oborů, aby představili své vnímání lesa a vize jeho budoucnosti. Podle lesníka Milana Hrona jsme les odpřírodnili, už nemá autoregulační mechanismy, které tam probíhaly, a proto si k němu musíme najít nový vztah. Cestu k tomu, jak jej nově budovat vidí ve výchově, ale i v pomoci médií, nebo v individální cestě každého z nás vlastními prožitky.

Pokud bude mít les autoregulační mechanismy, nebude taková potřeba do něj vkládat práci, čas, energii, bude stabilnější.
Milan Hron

Členka kolektivu BCAA system Noemi Purkrábková o takovém zážitku v rozhovoru mluvila v souvislosti s narativně hudební performance LESATAJ, kterou kolektiv představil přímo na louce obklopené stromy v rámci letošního sympozia Vzdoruj jako les. Toto sympozium vytvořilo prostor pro mezioborové setkání. BCCA vytvořili příběh, ve kterém spekulují o budoucnosti vztahu lesa a člověka, ve kterém se příroda a kultura prolínají. Když se mluví o budoucnosti lesa v uměleckém kontextu, tak se často objeví opozice příroda versus kultura. Celá naše performance směřovala k tomu, abychom tyto kategorie trochu rozvolnili a přemýšleli nad tou budoucností, ve které nejde jednoduše rozdělit, kdo na koho má vliv, kdo koho nakonec změní, upřesnila Purkrábková.

Umění má nástroje, které exaktní věda často nemá. Může komunikovat přes emoce a afekty.
Noemi Purkrábková

Pro metodika Jana Froňka je les místem překvapení a údivu, ale i inspirací pro pochopení velkého koloběhu života. Vzdělávací projekt Les ve škole, který jako metodik v organizaci Tereza vede, si klade za cíl sblížit děti s přírodou ve prospěch obou. Věří, že zprostředkovat pozitivní zážitek z lesa ve školním čase vede k lepším vzdělávacím výsledkům a odpovědému chováním k životnímu prostředí v dospělosti.

Pořad připravila a moderovala Agáta Hrnčířová, hudbu podporující obnovu Beirutu vybrala Anna Ribanská. 

Spustit audio