Kodaňská bubenice Milese Davise. Marilyn Mazur v Sedmém nebi Jaromíra Honzáka

15. leden 2023

Pokud je vám souzeno hrát s Milesem Davisem, nevadí ani to, že se v šesti letech s rodiči odstěhujete z rodného New Yorku do Kodaně. On si vás tam stejně najde. Pravda, potřebujete, aby vás trumpetista a skladatel Palle Mikkelborg přizval na koncertní a poté studiové provedení jeho skladby Aura, napsané pro Milese Davise a Dánský rozhlasový bigband. Pak už to jde samo.

To je případ dánské bubenice, perkusionistky a skladatelky Marylin Mazur, která 18. ledna slaví 68. narozeniny a které věnuje svoje lednové Sedmé nebe Jaromír Honzák.

„Marilyn Mazur upoutala Milese Davise už při živém provedení písně Aura a šel ji osobně pozdravit,“ říká Jaromír Honzák. „Za nějaký čas šla Marylin na Milesův koncert na známém festivalu v Molde a Miles si jí všiml, jak sedí na zemi přímo pod pódiem. Zavolal na ni, ať si jde zahrát, a po pauze se tak opravdu stalo. No a za několik dní se ozval telefon a Miles Davis pozval Marylin Mazur, ať za ním přiletí do New Yorku a jede na šňůru s jeho kapelou. Časem se ovšem jeho kapela rozrostla natolik, že byla pro pořadatele příliš drahá a Miles poslal Marylin domů.

Po roce ji však opět pozval na turné a v této druhé fázi jejich spolupráce se s Milesem hudebně velmi sblížili a pro Marilyn Mazur to byla zásadní životní zkušenost. Přesto se po nějakém čase rozhodla Milese opustit, vrátit se do Kodaně a začít pracovat na své vlastní hudbě, protože cítila, že nastal ten pravý čas. V roce 1989 založila Marilyn kapelu Future Song, se kterou natočila 4 alba. První eponymní vyšlo v roce 1992.“

Marilyn Mazur si pamatuje, že jako osmiletá si doma zatahovala závěsy a pouštěla si na gramofonu Stravinského Svěcení jara. K tomu si představovala, že ji imaginární učitelka baletu paní Misticolum učí magické baletní kroky. V devíti letech začala chodit na hodiny klasického klavíru a také baletu. Kromě toho psala své vlastní příběhy a básně a také si vymýšlela vlastní taneční kroky. Do jejího magického a tajného světa, který s nikým nesdílela, patřila i její raná hudební tvorba. Jak se vyvíjela dál a jaké písně byly v jejím životě zásadní, i o tom mluví Jaromír Honzák.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.