Klasika v Kaštanu

31. květen 2006

Od 18. května do 20. června probíhá v kulturním středisku Kaštan v Praze 6 na Bělohorské ulici výstava Inspirace klasikou. Vystavovaná díla jsou malby, kresby, grafiky a keramika, v nichž spatřujeme reminiscence na mnohá světově proslulá díla. Ale koho dnes ještě zajímá klasika a proč?

Půdu v domě Kaštan obsadily už před lety výtvarné dílny. Prostor domu byl tenkrát rozparcelován v konkurzu vyhlášeném Obecním úřadem městské části Praha 6. Dnes v něm už sedmý rok sídlí MgA. Jitka Hilská a Mgr. Jana Brabcová. Chodí k nim děti, studenti, dospělí i senioři. Navzájem prý všechny generace dobře vycházejí a stimulují se.

Obvykle dvakrát za rok, na podzim a na jaře, se tato výtvarná školička, Ateliér Kaštan, prezentuje výstavou na Obecním úřadě Prahy 6, v břevnovské pobočce Městské knihovny nebo v samotném Kaštanu. Tentokrát má návštěvník výstavy možnost zhlédnout kopie, detaily a zvětšeniny známých děl i volně inspirované obrazy. Jak vysvětluje Jana Brabcová, když se někdo učí malovat nebo kreslit, je dobré vidět, jak to vidí někdo jiný. Myslíme totiž schematicky a nekreslíme, co vidíme, ale jak si to sami představujeme. Barvy a tvary, které usadíme na papír, jsou tedy spíše naší utkvělou domněnkou než pravdivou informací. Třeba impresionismus skýtá možnost proniknout do tajů skládání barev. Zcela po lopatě se nám předkládá návod, recept na koktejl světla, barev a vzdálenosti. Jestliže si tedy jednou zkusíme opisovat od slavných mistrů, jsme potom schopni uplatnit naše nově nabyté poznatky v praxi na našem vlastním díle. Renesanční díla se zase zkoumají kvůli suverénní kresbě, perspektivě a zobrazení lidského těla. Renesanční pojetí kresby těla je popudem ke studiu tělesné stavby a pozic. Jedno z vystavovaných děl tak odkrývá nahotu sochy dříve oblečeného Lorenza Medicejského. Hodně obrázků vychází i ze snové poetiky Jana Zrzavého nebo evokuje Šímův malířský rozmach. Většina vystavených děl je vytvořeno pastelem nebo akvarelem.

Mgr. Jana Brabcová v akci

Kdo vlastně přichází do kurzů Jitky Hilské a Jany Brabcové? Studenti se zde připravují na přijímací zkoušky na střední i vysoké výtvarné školy. Dospělí a senioři relaxují a třeba chtějí oživit to, co někdy dělali, ale už dávno zapomněli. Mezi žáky se objevují lidé různých profesí, lékaři, právníci, chemici atd. Dveře jsou otevřené i lidem po úrazech a nemocích. (Jedinou podmínkou je vystoupat do podkroví Kaštanu.) Prostřednictvím výtvarné tvorby se jim usnadňuje opětovný vstup do života. Jana Brabcová komentuje, že je někdy obtížné udržet žáky u rozdělané práce, ale při troše nátlaku pak výsledek stojí zato. Někdy si prý užijí i dost legrace. Jedna ze studentek komentovala např. portrét Dürrerovy matky a do debaty se vmísil jiný žák, který pokýval, že Dürrer sem chodil minulý rok.

Viktorie Fleková - inspirace Šímovou malbou

Co všechno Ateliér Kaštan nabízí? Kromě pravidelných kurzů v průběhu týdne jsou to i sobotní dílny zaměřené třeba na malbu na hedvábí, košíkářství, malbu na sklo, smalt, drátování nebo filcovou hračku. O prázdninách se bude pořádat už 6. ročník letních kurzů. Ne všechny děti totiž baží po výjezdu na tábor, někdo se rád seznámí s novými výtvarnými technikami a procvičí si kresbu a malbu. Vždyť ve škole mnohdy není čas na specifické nároky žáků. V letní škole se rozvíjí zručnost zacházení s tužkou i barvami, fantazie a citlivost vůči různým podnětům, schopnost vyjádřit výtvarnými prostředky své prožitky. Pro dospělé je v nabídce i červencový večerní kurz. Do kurzů se může přihlásit každý, míra talentu nerozhoduje, důležitá je chuť a zájem.

Výstava je v Kaštanu přístupná do 20. června každý všední den od 10 do 20 hodin. (Když je v objektu nějaká hudební či divadelní akce, pak ještě déle.) Přijďte se do Kaštanu inspirovat klasikou. Třeba změní váš pohled na svět.

autor: Alexandra Dekanová
Spustit audio

Více z pořadu