Kino Morava - nové Aero v Nuslích?

31. říjen 2002

Někteří možná pamatují na kino Světovid, jedno z nejstarších pražských kin, postavené v době první světové války, jiní jistě vzpomenou alespoň na pojem kina Morava. Světovid a Morava představují tentýž objekt, ležící v Boleslavově ulici v pražských Nuslích, který v současnosti obnovil a zdokonalil svou funkci. Vznikla v něm jednak stálá expozice nazvaná Wolfovo kinematografické muzeum, pak se také rozšířil program kina, který v lecčems může připomínat dění kolem velmi hojně navštěvovaného žižkovského kina Aero.

Milan Wolf je vášnivým sběratelem prakticky všeho, co souvisí s kinematografií. Ať se jedná o snímky jinde nedostupné (sem patří například filmy natočené do roku 1945), prvorepublikové filmové plakáty, nebo filmovou techniku, vše už poctivě kupí několik desítek let. Při pohledu na nezadržitelně rychlý vývoj kinematografického náčiní a technik dospěl k názoru, že exponáty z jeho sbírky nabraly již muzeálního charakteru, a tak pojal nápad, který realizoval v září letošního roku. Pronajal si místo bývalého kina Morava, podnikl zde několik rekonstrukcí, které vyústily v částečné odkrytí jeho bohaté sbírky filmových artefaktů (přesněji řečeno slavnostně otevřel Wolfovo kinematografické muzeum) a hlavně v znovu obnovený provoz promítacího sálu.

Provozovatel kina Milan Wolf

Snímky, které se zde promítají, z jedné části kopírují program běžných komerčních kin (alespoň v počáteční fázi provozu ), část druhá je věnována filmům "náročnějšího diváka" (zatím se mezi čtvrtkem a nedělí promítá "komerce", v pondělí a úterý "art" - i když, pryč se škatulkami, kam by se měl zařadit třeba zatím nejnavštěvovanější film od zahájení provozu - "Amélie z Montmarteru"?). Poměr jednotlivých částí se předpokládaně bude měnit, samozřejmě záleží, jak se kinu povede, z již zmiňovaného Aera se po čase také stalo prestižní kino s výhradně klubovým zaměřením. Další, co mají tyto dva biografy společné, jsou filmové projekce spojené s živou hudbou. V Moravě každou druhou středu poběží hudebně laděný film, po něm bude následovat koncert živé kapely (naposledy hrála skupina Šlapeto).

A co je na kině Morava zejména přívětivé a pro zásadnější přísun diváků určující, jsou ceny vstupného. Na běžná filmová představení se pohybují mezi 50-80Kč, plánují se i projekce od 15 hodin s krásně zamrzlým vstupným 35Kč! Na vše podstatné pro nové klubové kino bez popcornu a s jasně mířenou dramaturgií je zaděláno, teď již záleží jen na nás divácích...

autor: Hynek Just
Spustit audio