Kdybych se zbavil svých démonů, ztratil bych své anděly... Povídky amerického dramatika a spisovatele Tennesseeho Williamse

26. březen 2021

V pátek 26. března 2021 uplyne přesně 110 let od narození významného amerického dramatika Tennesseeho Williamse, autora slavných divadelních her Kočka na rozpálené plechové střeše nebo Tramvaj do stanice touha. Na Vltavě ho připomínáme sérií pěti povídek, Žlutého ptáka uvádíme v premiéře. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Louka modrých dětí, Portrét dívky ze skla
Účinkují: Miroslav Středa, Jiří Schwarz
Překlad: Zuzana Mayerová
Připravila: Dagmar Oravová
Režie: Vlado Rusko
Natočeno v roce 2003.

Podobnost mezi pouzdrem na housle a rakví
Účinkuje: Jiří Valůšek
Překlad: Hana Ulmanová
Připravil: Radek Brož
Režie: Lukáš Kopecký
Natočeno v brněnském studiu Českého rozhlasu v roce 2016.

Inventura ve Fontana Bella
Účinkuje: Libuše Švormová
Překlad: Radoslav Nenadál
Připravila: Marie Nováková
Režie: Petr Mančal
Natočeno v roce 2013.

Žlutý pták
Účinkuje: Veronika Lazorčáková
Překlad: Zuzana Mayerová
Připravila: Petra Hynčíková
Režie: Tomáš Loužný
Premiéra: 26. 3. 2021

Žlutý pták

Farářova dcera Alma trpí v puritánském rodinném prostředí. Překoná však morální zábrany a najde v sobě sílu ke vzpouře proti svazujícím konvencím. Povídka Žlutý pták z roku 1947 představuje jednu z typických Williamsových hrdinek. Humorný příběh s překvapivě bizarním a trochu surreálným vyústěním poslouchejte v premiéře na Vltavě 26. března, v den, kdy si připomínáme 110. výročí narození Tennesseho Williamse. Během celého týdne uvádíme i další povídky známého amerického dramatika a spisovatele.

Louka modrých dětí

Louka modrých dětí je příběh postavený na zdánlivě klasickém motivu nenaplněné lásky, Tennessee Williams však své téma prozkoumává bedlivě, zapáleně a nanejvýš originálně. Myra a Homér jsou dva univerzitní studenti, kteří se znají jen letmo z literárního kroužku. Myra pochází z velmi bohaté jižanské rodiny, ve škole exceluje a její život jde zkrátka jako po drátkách, zato Homér v životě zakouší tvrdší chleba, ve škole platí za přehlíženého outsidera. Přestože si nemůžou být po všech stránkách vzdálenější, něco je k sobě nezadržitelně přitahuje. Na omezené ploše povídky buduje autor nenápadné, a přesto strhující drama o nevyřčené osudové lásce, o poslední nevyslyšené litanii mládí.

Portrét dívky ze skla

Portrét dívky ze skla je křehkým a poetickým vyprávěním básníka a dělníka z chudé rodiny v Saint Louis o jeho sestře, která se plaše straní světa a spokojeně si žije ve světě svých knih, skleněných figurek a starých gramofonových desek. Komorní příběh přináší obrazy, které by svou dramatičností a citem pro detail obstály i na jevišti, ale autor je na krátké ploše povídky popisuje velmi přirozeně, autenticky a bez nadbytečného patosu.

Podobnost mezi pouzdrem na housle a rakví

Autobiografická povídka Podobnost mezi pouzdrem na housle a rakví vypráví příběh malého chlapce a jeho hudebně nadané sestry, která zápasí s psychickými obtížemi. Williams tu rozkrývá zmatky, kterými děti procházejí v období dospívání, kdy si začínají uvědomovat rozdíly mezi pohlavími a objevovat vlastní sexualitu. I zde na malém prostoru dokáže bohatě zachytit atmosféru amerického Jihu a složité charaktery postav.

Inventura ve Fontana Bella

Povídka Inventura ve Fontana Bella je otřesnou výpovědí o skonu pohádkově bohaté stařeny, která sexem vzdoruje smrti. Pochází z autorovy poslední sbírky Osm smrtelnic posedlých.

Andy Warhol a Tennessee Williams (1967)

Napsal jsem pěknou řádku prozaických děl, z nichž některým dávám přednost před svými hrami.
Tennessee Williams

Tennesse Williams byl štvancem svých démonů. Děsivé dětství s otcem alkoholikem, sestra trpící schizofrenií a obavy z vlastního šílenství, homosexuální orientace a problémy s partnery, k tomu frustrující konzervativní prostředí amerického jihu byly zdrojem prohlubující se životní deprese, kterou ředil alkoholem a barbituráty. Vše prožité se odráží i v jeho tvorbě.

Světové dramatice zanechal přes padesát divadelních her, z nichž řada patří do zlatého fondu. Připomeňme alespoň Tramvaj do stanice Touha a Kočku na rozpálené plechové střeše, které kromě řady úspěšných inscenací a divácky oblíbených filmových zpracování autorovi přinesly i dvě Pulitzerovy ceny za drama. V jejich stínu ovšem dlouhou dobu zůstávaly Williamsovy prozaické práce. Teprve dva roky po jeho smrti vyšel obsáhlý soubor povídek, který průkazně doložil autorova slova: „…napsal jsem pěknou řádku prozaických děl, z nichž některým dávám přednost před svými hrami.“

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Dominik Mačas
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.