Karel Čapek: Cesta na sever

9. červenec 2019

Na cestě podniknuté převážně lodí zachytil autor slovy i kresbami klid vzdálených míst, kde se spořádaně střídají polární den a noc, kde končí cesty i železnice. Spisovatel nehledal kulturní památky. Tentokrát pro něj byla středobodem zájmu příroda a místa civilizací nepoznamenaná. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání. 

Pátá cestopisná kniha spisovatele, dramatika a novináře Karla Čapka (1890-1938) Cesta na sever vyšla poprvé v roce 1936, kdy její autor v doprovodu Olgy Scheinpflugové navštívil Dánsko, Švédsko a Norsko. Celý název osobitého cestopisu zní: „Cesta na sever: pro větší názornost provázená obrázky autorovými a básněmi jeho ženy".

Mezi Čapkovými soubory cestovatelských fejetonů a „zápisků z putování" jde o dílo nejrozsáhlejší, ale také poslední. O dva roky později skvělý pozorovatel kulturních odlišností a podstatných maličkostí zemřel.

Ano, schoval jsem si staré stromy a louky, lesy, žulu a jezera až do té chvíle, kdy bude mi loučit se už se zeměmi Severu; neboť to nejkrásnější na nich je přece jenom sever čili příroda, příroda zelená jako nikde, bohatá vodami, překypující loukou a stromovím, jiskřící rosou a zrcadlením nebes, pastorální a hojná, mírná a požehnaná příroda severu.
Karel Čapek

02704462.jpeg

Účinkuje: Hanuš Bor

Připravila: Milena M. Marešová
Režie: Markéta Jahodová

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.