Karel Altman, autor knihy Praha u piva

12. srpen 2015

Hostem Telefonotéky byl historik a etnolog Karel Altman (1960).

Karel Altman působí na brněnském pracovišti Etnologického ústavu Akademie věd ČR. Ve své odborné činnosti se zabývá především vývojem společnosti v Brně a v tomto rámci zejména historií hostinců a hospod, společnostmi kmenových hostů známých jako štamgasti, zkrátka společenskou kulturou spojenou s konzumací piva.

Poté, co prozkoumal po této stránce historii Brna, zaměřil se na týž fenomén v Praze. V roce 2003 vydal v nakladatelství Host populárně naučnou publikaci Zlatá doba štamgastů pražských hospod, v níž se věnoval stolním společnostem v 19. a první polovině 20. století.

Po této úspěšné knize, dnes rozebrané, se ke své oblíbené tematice vrátil v publikaci Praha u piva, která letos vyšla v nakladatelství Vyšehrad. Jak praví nakladatelská záložka, „zvláštní důraz je kladen na objasnění role, kterou pivo hraje při sbližování a sdružování obyvatel Prahy“.

Archiv odvysílaných pořadů.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.