Kamarádova holka

16. leden 2009

Když se budete sápat po kamarádově holce, příliš sympatií nezískáte. Zničíte jedno přátelství a nakonec z onoho pofiderního vztahu pravděpodobně stejně nic nebude. Podobné je to také s aktuálně přicházejícím filmem Kamarádova holka. Nenabízí žádnou perspektivu do budoucna, ale co je nejhorší, nevyskytuje se u něho ani chvilkové fyzické či psychické potěšení.

Stejně jako je recenze ryze subjektivní publicistický útvar, také humor působí na každého odlišně. Někdo brečí smíchy u seriálu Přátelé, jiný se pobaví u Kameňáku. Dokonce můžou být i tací, co se řehtají u nejhoršího filmu loňského roku Disaster Movie, avšak to by se již dalo diagnostikovat jako jistý druh poruchy. Nyní se diváky bude pokoušet rozesmát režisér Howard Deutch, jehož šance jsou přibližně 50 na 50. Před řadou let totiž platil za autora veskrze povedených komedií, jenže posledním počinem byl Můj soused zabiják 2 dal na kladný dojem rychle zapomenout.

Tentokrát si vzal scénář s jednoduchou premisou. Vypráví o chlapíkovi Tankovi (Dane Cook), borcovi, na kterého ženské zkrátka berou. A protože má u nich takový úspěch, přivydělává si prozaickým způsobem. Když se s nějakým mužem rozejde jeho přítelkyně, Tank dotyčnou slečnu sbalí a začne se k ní chovat jako ten největší prasák a sviňák, aby si dívka uvědomila, že s bývalým to bylo vlastně docela fajn, a tak se k němu ráda vrátí. Pár je znovu kompletní a Tank dostane slíbenou odměnu. Tentokrát se ale všechno začne komplikovat v okamžiku, kdy si populárního sprosťáka najme jeho nejlepší přítel Dustin (Jason Biggs). Cíl? Úspěšná právnička Alexis (Kate Hudson), jež se s nudným Dustinem rozešla, aby se zase nějaký čas mohla věnovat nezávaznému randění s řádně maskulinními zástupci. A Tank je přesně tím, po kom touží.

Kamarádova holka

Vztahový trojúhelník je narýsován, a tak se mohou začít bořit jednotlivé vrcholy. Jejich destrukce má ale bohužel stejný průběh jako ve stovkách, ba spíše tisících jiných filmech. Každý si jistě může předem nalinkovat, co se bude v Kamarádově holce odehrávat, přesto nepřítomnost překvapení není tím nejbolestivějším neduhem. Spousta snímků dokáže z okoukaného mustru udělat romantickou seanci, v níž se formují sny dívek a žen po nadpozemsky spokojeném životu. Jenže schopnost vytvořit správně dojemnou atmosféru tu zcela absentuje a všechny pokusy jsou nefunkční.

Kamarádova holka

Základní chyba spočívá v charakterech ústřední trojice. Jejich chování se totiž dá jednoduše popsat jako nepochopitelné. V jednu chvíli sledujeme naprostého mrzáka, na kterého se z nepochopitelných důvodů lepí každá žena v okruhu deseti metrů, ve chvíli druhé z něho máme muže, co by se celkem rád usadil. Inteligentní dívka se spokojeným životem přechází zčistajasna na stranu "zla" a dává se dohromady s hrubiánem, přičemž se chová ještě hůře než on. Změny se uskutečňují pouze v extrémních skocích a závažné problémy se řeší rychlostí podání ruky, čímž vzniká jeden velký zmatek. Racionální motivace jednotlivým postavám chybí, a logika si tedy musí vzít dobrovolně dovolenou. Howard Deutch před roky natočil zábavné a rozumné komedie s postaršími herci jako Walter Matthau a Jack Lemmon, ale spolupráce s mladými mu očividně nejde.

Kamarádova holka

Nesvědčí mu ani v pokusech o rozesmání, jelikož největší důraz klade na silnou kadenci sprostých slov. Jestliže někomu stačí slyšet jakoukoliv vulgaritu, aby smíchy spadl ze sedačky, může v tomto případě zůstat sedět na zemi. Jinak je Kamarádova holka ukázkovým příkladem špatného castingu. Kate Hudson i Dane Cook patří k solidním hercům, tentokrát se však nedokázali dát se svými posty dohromady. Sypat ze sebe absurdní množství nadávek pro ně není tím pravým, kvůli čemuž scény, které měly být pravděpodobně vtipnou kaší, jsou ve většině případů trapnou křečí.

Kamarádova holka

Pakliže dámy obdivují Dana Cooka kvůli jeho zjevu, přijdou si na své. Na jeho muskulaturu se tu upozorňuje velmi často, ale heterosexuální pánské osazenstvo má bohužel smůlu. Kate Hudson vypadá jako sympatická holka, ale intenzivní rámování na její nulové poprsí mnoho mužů nenadchne.

Kamarádova holka

V Kamarádově holce je takřka všechno špatně. Romantická linie nefunguje, chování postav nedává smysl a hrubý jazyk jako zdroj komických scének raději nezmiňovat. Slušné sbírce sympatických herců se vytáhnout podprůměrný scénář nepodařilo, a když už nějaký propracovanější vtípek dokáže zformovat tvář do upřímného úšklebku, je brzy ušlapán svými bezzubými kolegy. Možná by se měl Howard Deutch znovu opřít o šedesátníky, s nimi mu to natáčení celkem šlo.

Související odkazy: oficiální stránky filmu, ČSFD (flash trailer), Bontonfilm

Kamarádova holka (My Best Friend's Girl), komedie, USA, 2008, 102 min

Režie: Howard Deutch, scénář: Jordan Cahan, kamera: Jack N. Green, střih: Seth Flaum, produkce: Guymon Casady, Brian Volk-Weiss, Josh Shader, Gregory Lessans, Barry Katz, Doug Johnson, Adam Herz, Dane Cook, hudba: John Debney

Hrají: Kate Hudson (Alexis), Jason Biggs (Dustin), Dane Cook (Tank), Alec Baldwin (profesor Turner), Lizzy Caplan (Ami), Diora Baird (Rachel), Nate Torrence (Craig), Riki Lindhome (Hillary), Mini Anden (Lizzy), Lizzy Caplan (Ami), Amanda Brooks (Carly), Malcolm Barrett (Dwalu)

autor: Martin Čuřík
Spustit audio