Juno

4. listopad 2008

Pod nezvyklým jménem se skrývá v pořadí druhý snímek Jasona Reitmana (Děkujeme, že kouříte), syna Ivana Reitmana, slavného amerického režiséra českého původu. Že jablko nepadá daleko do režisérské židle, dokázal Reitman mladší už na druhý pokus. Juno je přesně ten malý, nenápadný film, který si získal kritiku i publikum vtipem, tahem na branku i schopností být nad věcí. Za to byl oceněn v Torontu, Římě, získal prestižní cenu americké kritiky a tři nominace na Oscara. UVNITŘ TRAILER!

Zlatou sošku si nakonec odnesla autorka scénáře Diablo Cody, současný miláček Hollywoodu, jejíž příběh by si taktéž zasloužil filmové zpracování. Původní profesí striptérka a operátorka erotické linky na sebe upozornila jako blogerka, komentující prostředí nočních klubů, aby se z ní v současnosti stala nadějná scenáristka, jíž nabídl spolupráci třeba Steven Spielberg. Její svérázný a přidrzlý styl se nutně promítl do tématu i pojetí Reitmanova snímku.

Juno je šestnáctileté děvče z nepříliš uspořádaných, ale v rámci možností fungujících rodinných poměrů. Svůj první sex si jednoho nudného večera odbyde s lehce moulovitým spolužákem od naproti - a na nějakou dobu je to také sex poslední. Juno otěhotní, a protože je to slečna od rány, nezatížená sentimentem a nereálnými představami, řeší situaci s překvapující racionalitou. Rozhodne se dítě porodit a "dát ho někomu, kdo ho potřebuje". Snímek sleduje devět měsíců jejího těhotenství, hledání adoptivních rodičů i způsob, jakým se Juno i její okolí vypořádává s nečekanou situací. To všechno s překvapivým nadhledem, ironií a humorem. Hutné dialogy srší vtipem a každá třetí věta má parametry hlášky, aniž by film sklouzával k teenagerské komedii o roztleskávačce v nesnázích.

Juno

Juno svůj stav, díky němuž získá v devátém měsíci ve škole přezdívku "výstražná bóje" glosuje s překvapujícím odstupem a celý děj spěje k nutnému finále bez jediného zádrhele, hladce jako dobře promazaný stroj. Uvolněnost a hravost podtrhuje osvěžující hudba i výtvarná stylizace, na plátně se čas od času objeví i kreslené titulky.

Paradoxně je to právě hravost, všudypřítomný humor a téměř naprostá bezstarostnost, které nakonec Juno nečekaně problematizují. Těhotenství je tu vnímáno jako víceméně vtipná epizoda, která porodem skončí, lehkost s jakou k celé věci hlavní hrdinka i její okolí přistupuje je odzbrojující stejně jako zarážející. Soudnější divák musí mít chvílemi pocit, že Juno nečeká dítě, ale že si omylem pořídila štěňátko nebo pár rybiček. Dokáže sice sebeironicky poznamenat, že "řeší věci za hranicí její zralosti", ale o tom, zda jí celá situace vůbec dochází, nebo o tom, jak moc a kolik lidí včetně jí samotné to poznamená, se lze jen domýšlet. Pokud se do toho ovšem přes gejzíry vtípků bude někomu chtít.

Juno

V neposlední řadě je film skvělou příležitostí pro nadanou Ellen Page, v roli hlavní hrdinky. Její Juno je sympaticky přímočaré děvče s uvolněnou dikcí i slovníkem, přirozeně se pohybující na pomezí obdivuhodné mladé dámy a prostořekého fracka. Jedna ze tří oscarových nominací byla právě za její herecký výkon a zdá se, že talent jednadvacetileté herečky konečně překročil hranice rodné Kanady.

Juno

Jakkoliv je Juno milým a osvěžujícím filmem, který dokázal, že k úspěchu není potřeba jen exponovaných hvězd a astronomického rozpočtu, zůstává také nevážným filmem o vážných věcech. Hladí po duši příběhem, který má přes všechna pozitiva i svou - bohužel nepřiznanou - tragiku. Tak nějak pořád doufám, že se ne všichni filmoví diváci touží ubavit k smrti.

Související odkazy: oficiální stránky filmu, ČSFD (flash trailer), Falcon

Juno (Juno) komedie / drama, USA / Kanada, 2008, 96 min

Režie: Jason Reitman, scénář: Diablo Cody, hudba: Mateo Mesina

Hrají: Ellen Page, Jennifer Garner, Jason Bateman, Michael Cera

autor: Věra Šmejkalová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.