Jubilejní festival smíchu

3. únor 2005

Pátý, trochu jubilejní a trochu nový bude letošní ročník Grand festivalu smíchu, který se od 6. do 13. února koná v Pardubicích. Dramaturgický výběr je letos opravdu zajímavý, a proto by rozhodně stálo za to, se do Východočeského divadla Pardubice v druhém únorovém týdnu vypravit.

Do soutěžní části se letos dostal nejen zástupce pražských divadel (což je změna oproti prvním ročníkům), ale dokonce i opravdu netradiční žánry. O festivalovou cenu se bude mimo jiné ucházet inscenace Loutkového divadla Radost Princezna Sylvestrie aneb Zápas o nevěstu či první díl cyklu scénického čtení To jsem z toho Woody Allen, který realizuje Jihočeské divadlo ve spolupráci s regionálním vysíláním Českého rozhlasu. Netradičním soutěžícím hostem je inscenace Ať žijí ženy, ale mužské mám stejně radši, jež je vlastně diskusním pořadem H. Primusové, G. Murína a R. Uzla. Mezi favority bude ale určitě inscenace nedalekého Klicperova divadla z Hradce Králové Prodaná nevěsta v režii Vladimíra Morávka, která sklidila uznání divadelních kritiků. Domácí divadlo uvede na festivalu českou premiéru komedie z divadelního prostředí Cyrano v Buffalu.

Prodaná nevěsta Klicperova divadla v Hradci Králové

Nesoutěžní část festivalu nabízí také velmi zajímavé tituly. Téměř legendární slovenský soubor GunaGU přiveze autorskou inscenaci Karola Vosátka Modelky. Grand festival smíchu dává každoročně prostor i studentským inscenacím. Tentokrát byla pozvána pražská DAMU s Mandragorou, která bude své komediální schopnosti měřit s ostravskou konzervatoří a Jeho urozeností panem měšťákem aneb Cirkus Molière. Příjemné prostředí Komorní scény Anežky České zabydlí svým svérázným humorem a hlasem Ester Kočičková s Lubomírem Nohavicou a jejich Veselými písněmi o smrti. Za připomenutí stojí také dvě inscenace posledního dne, tedy neděle 13. února. Odpoledne přijedou Nestroyovi Lidožrouti, kteří v pražském Divadle v Řeznické baví diváky již několik let. Festival ukončí inscenace pražského Paláce Blaník Miluju tě, ale ..., jejíž písně budou rámovat slavnostní udílení festivalových cen. O nich již tradičně rozhodnou tři poroty: porota kritiků, studentů divadelní vědy a hlasy diváků.

Inscenace slovenského souboru GunaGu "Modelky"
autor: mat
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.