Jitka Gelnarová: Volební právo nebylo ženám dáno, musely si ho vybojovat

6. červen 2019

Před 100 lety mohly ženy v českých zemích poprvé volit na základě všeobecného volebního práva. Jsou v něčem bojovnice za rovnoprávnost inspirativní dnes, kdy volební právo žen považujeme za samozřejmost?

Výstava Vlastním hlasem přibližuje osudy žen, které překračovaly dobové stereotypy. Bojovaly za to, co se tehdy zdálo nepředstavitelné. Angažovaly se v podmínkách, které pro ně byly neuvěřitelně náročné. Například textilní dělnice Františka Skaunicová pracovala dvanáct hodin denně a vychovávala šest dětí. Současně vydávala časopis a organizovala Dny žen na Moravě.

Výstava Vlastním hlasem

Věci, za které tyto ženy bojovaly, považujeme už za něco samozřejmého. Volební právo vnímáme jako něco, co bylo ženám dáno. Neuvědomujeme si, že bylo vybojováno.

Československo patřilo mezi první země, které rovné volební právo zavedly. „Nový stát se definoval jako pokrokový a demokratický. Vymezoval se tak vůči monarchii, kterou prezentoval jako něco zpátečnického a nedemokratického,“ říká Gelnarová s tím, že rovnoprávnost byla považována za součást této pokrokovosti. K rovnosti mezi ženami a muži však měla prvorepubliková realita stále daleko.

Výstava Vlastním hlasem

Režim po roce 1948 vidí Gelnarová ve dvojím světle: „Prosazoval emancipaci shora, zároveň ale společnost byla stále z velké části patriarchální.“ Na výstavě to ukazuje příběh Zlaty Medunové, která jako nejmladší traktoristka v Československu narážela na řadu předsudků v rodině i na pracovišti. Výstava se dotýká také období po roce 1989 – ženskou emancipaci představuje jako neukončený proces.

Výstava Vlastním hlasem

Politoložka Jitka Gelnarová se zaměřuje na dějiny i současnost sociálních hnutí. V Národním muzeu mimo jiné spravuje archiv politických transparentů. Pro nové přírůstky chodí přímo na demonstrace: „Do sbírky se snažíme získat takové, které na nás působí jako shrnutí toho, o co jde.“ Sděleními transparentů se zabývá v knize Útěk, nebo invaze? – analyzuje demonstrace v období migrační krize.

autor: lum
Spustit audio