Jiří Turek, ředitel Mezinárodního festivalu nového cirkusu a divadla Letní Letná

17. srpen 2016

Pravá a originální hudba „nového“ cirkusu a hluboký pohled do zákulisí – to byla středeční Telefonotéka s ředitelem Mezinárodního festivalu Letní Letná a propagátorem tohoto umění těla i ducha Jiřím Turkem.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Do České republiky přivezl špičky světového nového cirkusu a zároveň se stal základnou, na které se prezentují široké veřejnosti domácí novocirkusové a divadelní soubory, které tu uvádějí i premiéry svých nových projektů. Letos se můžete těšit na jednu českou premiéru a jednu zahraniční předpremiéru. A také secesní vitrážový „Spiegeltent“.

Festivalu se daří na straně jedné přitáhnout každý rok obrovské množství diváků, na straně druhé si uchovává příjemnou letní, až starosvětskou cirkusovou atmosféru. Letos už potřinácté.

Letní Letná nabídla od svého založení v roce 2004 přes jedenáct set představení, které navštívilo přes čtvrt milionu diváků.„Nejdůležitější je uchovat i v moderním cirkusestarosvětskou cirkusovou atmosféru. Kukátková divadla často způsobí, že odstup od umělců je tak velký, že i skvělé představení pohřbí“. Netajil se Jiří Turek, když vypočítával specifika tohoto umění.

A co jsme všechno probrali? Třeba to, jaká hudba zní v novém cirkuse a jak je důležité propojení „companies“ se špičkovými muzikanty a autory. A kde se umění nového cirkusu učí? Jaké potřebují umělci zázemí? Jak trénují? A odpočívají?

Nový cirkus existuje ani ne půl století a už si stihl dobýt pevné místo na širokém poli kultury a platit za hodnotnou uměleckou platformu. Jiří Turek představil světové cirkusové velmoci i jejich tradice. A představil špičky v ČR. A jaká bude letošní, 13. Letní Letná? Které soubory a představení nabídne?

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

Spustit audio