Jediným muzeem plynárenství v Česku provází lampář, který ručně rozžíná lampy na Karlově mostě

8. listopad 2018

Jediné muzeum plynárenství v České republice najdete v pražské Michli, v areálu plynárny, která vznikla ve 20. letech minulého století podle návrhu architekta Josefa Kalouse.​ Během prohlídky zjistíte, že plynem se dá pohánět téměř všechno.

Uvidíte například žehličky, kadeřítka vlasů, pražičky kávy, tvarovač klobouků nebo ledničku. S historií a vývojem plynárenství u nás i ve světě návštěvníky seznamuje už téměř dvacet let. Kristýnu Dolejšovou provedl národní i technickou částí stálé expozice vedoucí muzea a příležitostný, a zřejmě nejvyšší lampář na světě Jan Žákovec.

Jan Žákovec

Stálou expozici Plynárenského muzea tvoří dvě části. V národní části se ocitnete hned po vstupu do muzea. Prohlédnout si zde můžete například oválný plynovod z Karlova mostu z roku 1878 nebo olejomalbu první plynárny v českých zemích. Z ní pochází také nejstarší exponát. Vystavený je pod skleněným poklopem. Když ho odklopíte, pochopíte proč. „Typický plynárenský zápach mohou návštěvníci ucítit hned na začátku expozice, protože pod tímto poklopem vystavujeme kus bývalého plynojemu, pozůstatek plynárny v Karlíně z roku 1847,“ vysvětluje Jan Žákovec, vedoucí Plynárenského muzea.

Mincový plynoměr

Zajímavosti a rarity vidíme i v technické části stálé expozice. Třeba v sekci věnované měření plynu si můžeme prohlédnout mincový plynoměr. Fungoval na jiném principu, než na jaký jsme zvyklí. „Nejdřív jste do ně museli vhodit minci, kterou jste si předplatili určité množství plynu. Po vyčerpání tohoto množství jste museli vhodit další minci. U nás se tento typ plynoměru příliš neosvědčil, protože český člověk je vynalézavý. Vyrobil si tvořítko na led a do plynoměru házel ledové mince,“ říká Jan Žákovec.

Automatická pračka s plynovým ohřevem vody, plynový mandl

Mezi další exponáty poháněné výhradně plynem patří například promítačka filmů, secesní lustr, automatická pračka s plynovým ohřevem vody, mandl, lednička nebo žehličky. A samozřejmě, plynová lampa. Návštěvníky možná překvapí, že Karlův most je jako jediný most na světě osvětlený plynem. Nebo že v době adventu mohou Jana Žákovce vidět, jak plynové lampy na mostě ručně rozžíná. Lampářskou tyč nepotřebuje moc dlouhou, protože měří 205 centimetrů. „Dá se říct, že jsem nejvyšší lampář na světě, protože ve většině měst lampáři rozžínat plynové lampy nechodí, protože se rozsvěcí automaticky. Konkurenci mám jedině ve Vratislavi, kde také chodí lampář, ale je menší než já,“ dodává Jan Žákovec.

Lampář bude v dobovém obleku a s lampářskou tyčí v ruce rozžínat plynové lampy na Karlově mostě v Praze od 1. do 23. prosince, vždy po 16. hodině. Vycházet bude od Křižovnického náměstí.

autor: Kristýna Dolejšová
Spustit audio