JAZZOVÉ POŘADY TOHOTO TÝDNE

8. únor 2002

Od PONDĚLÍ 11. DO ČTVRTKA 14. ÚNORA nás v rámci pravidelných pořadů čeká rozmanitý program jazzové hudby. Zvláště upozorňujeme na úterní Jazzové mezníky, v nichž si zahrajeme skladby Billa Frisella. Podrobný program naleznete v příloze této stránky.

PONDĚLÍ 11. ÚNORA 2. V 9.00 h. V dalším pokračování cyklu Jazz od začátku nás Lubomír Dorůžka zasvětí do umění ženského jazzového vokálu 80. let. Na programu budou ukázky z tvorby Betty Carter, Carmen McRae a Abbey Lincoln.

ÚTERÝ 12. ÚNORA V 9.00 h. Dalším tématem pravidelného úterního pořadu Jazzové mezníky je kytarista a skladatel Bill Frisell. Naši jazzoví příznivci mohou tohoto vynikajícího instrumentalistu znát již od konce 70. let, kdy přijel na pozvání klavíristy Emila Viklického, svého tehdejšího spolužáka z Berklee College of Music, do Prahy, aby se zúčastnil nahrávání gramofonového alba s názvem Okno. Pro úterní program vybral autor pořadu Antonín Matzner novější hudební ukázky, nahrané s různými formacemi kytaristy Billa Frisella. Prohlédněte si také stránku s diskografií interpreta.

STŘEDA 13. ÚNORA V 9.00 h. Barok Jazz Quartet, skupina, která spojuje prvky jazzu a evropské vážné hudby, oslavila roku 2000 dvacet pět let od svého založení. Její současný umělecký vedoucí, pianista Eduard Spáčil, s ní připravil album, které kromě původních novinek jejích členů obsahuje (poprvé v historii souboru) také nápadité přepisy jazzových standardů i komorní úpravy skladeb z Bernsteinovy West Side Story. ČTVRTEK 14. ÚNORA VE 23.00 h. Dnešní pořad Svět jiné hudby rekapituluje v ukázkách zajímavá alba domácí scény z roku 2001. Zdeněk Slabý představí nebo alespoň připomene projekty ne zcela obvyklé: Filipa Topola s orchestrem Agon, sólového hráče na bicí nástroje Pavla Fajta, Sluneční orchestr s čínskou zpěvačkou Song, dívčí violoncellové duo Tara Fuki, Quakvarteto, Jana Hrubého, Zuzanu Navarovou a skupiny Benedikta, Cymbelín a Deverova chyba.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.