Jazzové novinky

6. duben 2010

14.10.Francouz švýcarského původu Erik Truffaz vydá 2.11. nové CD a DVD "In Between". Album přinese devět autorských písní a skladbu Dirge od Boba Dylana. Trumpetista tentokrát lehce obměnil svůj „elektrický quartet“, klávesistu Patricka Mullera nahradil Benoît Corboz. Ve dvou písních je k slyšení mladá švýcarská zpěvačka Sophie Hunger - mimo jiné i na pilotním singlu, který je možné slyšet zde.12.10.*V těchto dnech (až do soboty 16. 10.) probíhá v Hradci Králové festival Jazz Goes To Town 2010. Na programu jsou László Süle & Pentti Lahti (HU/FIN), Squeezeband (CH/USA/C/FR), Indigo Trio (USA), Ibrahim Maalouf (FR), Marty Ehrlich´s Rites Quartet (USA) a nebo třeba DoMa Ensamble (CZ). Pátek a sobota jsou hlavními festivalovými dny.

22.9.*V Praze o víkendu proběhne 5. ročník Free Jazz Festivalu. Vystoupí např duo Pavel Hrubý-Michal Nejtek, trio Matthew Shipp, Joe Morris a Sergey Letov, projekt Jaromíra Honzáka a Martina Zbrožka či Mikolaj Trzaska Clarinet Trio. *Dne 29. září bude od 17.00 hodin v chrámu Panny Marie Vítězné (Karmelitská 9, Praha 1) sloužena zádušní mše za tragicky zesnulého dramaturga a také redaktora Čro3 Michala Matznera.20.9. * Nová jazzová CD českých vydavatelů: koncem září vychází triové cd Najponk-Pivec-Hutchinson, dále debut zpěvačky Miriam Bayle (obojí Animal Music). Miriam Bayle však také účinkuje jako host nového cd Matej Benko – Jazz na Hradě (jde o záznam koncertu na Hradě z června 2009, vydal Multisonic). Mimoto pokračuje edice Jazz at Greville Lodge vydavatelství Cube-Metier: pod pořadovým číslem 2 a názvem That’s Entertainment zde nyní vyšel live záznam koncertu pianisty Mikea Carra a kytaristy Jima Mullena. Očekávaný debut saxofonisty Ondřeje Štveráčka vyjde u Cube-Metier 1. října.

* U Multisonicu vyšlo první hudební DVD: jde o záznam „narozeninového“ koncertu Josefa Vejvody ze série Jazz na Hradě z 24. 2. 2010. Účinkují na něm vedle bubeníka také Kryštof Marek (piano), Ondřej Štajnochr (kontrabas), Petr Král (saxofony), Stano Palúch (housle), Marcel Commendant (housle). Záznam vychází souběžně i jako CD a bude pokřtěn v průběhu října.

15. 9. *Duo Terje Rypdal a Palle Mikkelborg vystoupí nejen v pražském Paláci Akropolis (21.10.), ale také o den později na Mezinárodním Jazz a Blues Festivalu v Ústí nad Labem.

* Ondřej Pivec se na svých stránkách omluvil, že v říjnu nepřiletí z osobních a pracovních důvodů do Prahy. Podzimní turné Organic Quartetu se tedy nekoná a všechny plánované koncerty budou nahrazeny jinými kapelami. Varhaník již delší dobu působí v New Yorku a do ČR jezdí jen asi dvakrát ročně.

10. 9.* Také Československý jazzový festival v Přerově již oznámil svůj program. Na 17. ročníku akce (21-23.10.) vystoupí např. Big Band Gustava Broma & New York Voices, Dr. Lonnie Smith Trio, Karel Růžička & Big Band Felixe Slováčka, či Marcus Miller - Tutu Revisited.

* Václav Klaus vyznamenal basistu Františka Uhlíře Stříbrnou plaketou prezidenta republiky.8. 9. *Pianista Vojtěch Procházka se vrátil z norských studií a už chystá další nahrávku. Mezi 24 – 27. říjnem bude ve studiu Sono Records v Nouzově nahrávat s Vertigo Quintetem. Tato kapela má za sebou doposud tři úspěšná alba.

*Na druhou polovinu září má pianista Najponk naplánováno natáčení nového sólo piano alba, které proběhne v brooklynském Acoustic Recording pod dohledem Michaela Brorbyho, který natáčel i "It´s About Time" (triová deska s Ondřejem Pivcem a Gregem Hutchinsonem, jež bude pokřtěna 20. 9. v Českém Centru na Manhattanu).

*Festival Jazz Goes To Town (Hradec Králové) již zveřejnil program. Velkých hvězd je letos méně, převažují čeští umělci.

*V říjnu se v pražském Paláci Akropolis představí jazzový projekt dvou legend skandinávského jazzu – norského kytaristy Terje Rypdala a dánského hráče na křídlovku Palle Mikkelborga.

6. 9. * Prezident Václav Klaus vyznamenal jazzového kytaristu a skladatele Rudolfa Daška. Při příležitosti jeho 77. narozenin mu předal Stříbrnou plaketu prezidenta republiky.

* Jazzová sekce zaměstnala Karla Srbu, bývalého generálního sekretáře ministerstva zahraničí, který byl před osmi lety odsouzen za přípravu vraždy novinářky Sabiny Slonkové. Šéf Jazzové sekce a Srbův dlouholetý přítel Karel Srp uvedl, že jeho nový zaměstnanec „má pracovní smlouvu na marketingové a propagační práce, pomoc při organizování výstav a divadelních představení, dále administrativní a pomocné práce podle našich pokynů a také sledování zákonů o neziskových organizacích.“27. 8. * Populární Jazz Club Teplice, který před časem oznámil ukončení činnosti, našel nové prostory. Provozovatel klubu Jaroslav Pulkryt uvedl, že po dohodě s teplickým Domem kultury se vybrané koncerty budou konat v jeho prostorách. Nejbližším koncertem je vystoupení Magdy Piskorczyk (PL) & Billyho Gibsona (USA), který proběhne 17. září.

* Podle serveru JazzBlog.cz přijede do Prahy zpěvačka Joan Duggan, aby nahrála a posléze koncertovala se skupinou Jazz Q, která slaví 45. výročí vzniku. Anglická vokalistka je známá svým působením v Jazz Q v 70. letech (nazpívala album Symbiosis).25. 8. * Kytarista Libor Šmoldas bude ve dnech 26-28. srpna natáčet v pražském Jazz Docku živou nahrávku.

*Zpěvák Dan Bárta a Robert Balzar trio vydají v říjnu nové akustické album, které pokřtí v rámci koncertu v Divadle Archa. Nové CD bude obsahovat písně výrazných interpretů jako jsou Police, Björk, Simply Red, Jamiroquai či AC/DC.23. 8.

* Česká televize od srpna vysílá nový hudební měsíčník Otakara Svobody nazvaný Mimo rámec. Jeho významnou náplní má být zpravodajství ze světa jazzu.9. 8. * Navzdory finančním problémům pokračuje vydávání amerického měsíčníku Jazz Times. Zářijové číslo, jehož obsah částečně vydavatel zveřejnil na svém webu, je navíc výroční (časopis vychází od roku 1970). Číslo se bude věnovat albům, která v době vzniku listu nesmazatelně proměnila tvář jazzu: Bitches Brew Milese Davise, Red Clay Freddie Hubbarda a Mwandishi Herbieho Hancocka. V plné verzi je na webu komentář o přínosu tištěných jazzových periodik v době internetu.

6. 8. * Tak jako každý rok vyhlašuje Slovenská jazzová spoločnosť soutěžní přehlídku "Nové tváre slovenského jazzu 2010". Uzávěrka přihlášek je 15.10.2010, jak však informovala Český rozhlas mluvčí soutěže Katarína Ovseníková, přehlídky se nemohou zúčastnit kapely z Česka.

3. 8. * Měsíčník Downbeat přinesl výsledky každoroční ankety jazzových kritiků. Jazzovým umělcem roku se stal Joe Lovano, jazzovým albem roku je Vijay Iyer Trio – Historicity.14. 7. *Po 33 letech existence ukončuje svou činnost světoznámý vídeňský jazzový ansámbl Vienna Art Orchestra. Po delších spekulacích tisku to potvrdil listu Kleine Zeitung umělecký vedoucí tělesa Mathias Rüegg. Důvodem je výrazný pokles finanční podpory ze strany generálního sponzora před třemi lety, omezení dotací z veřejných zdrojů, jakož i pokles poptávky ze zemí postižených ekonomickou krizí. Posledním vydaným albem tak zůstává Third Dream z loňského roku, kde kapela propojuje jazz s vážnou hudbou a kde účinkuje také Juraj Bartoš.

* Na prvním večeru Bohemia Jazz Festu byl vyhlášen výsledek soutěže OSA o nejlepší jazzovou skladbu roku 2010. Vítězem soutěže pro mladé hudebníky se stal pianista Martin Brunner.

* V horkém červenci vyšlo v Česku neobvykle mnoho jazzových alb: Ondřej Kabrna Trio – Timeways (Arta), Waiting for Art skupiny La Parada trumpetisty Jan Hasenöhrla (ČNSO), Gustav Brom – Live, tedy výběr z živých nahrávek známého orchestru z let 1968 – 2009 (Radioservis), a nejčerstvěji také dvojalbum Františka Uhlíře – Bass Devotion (Multisonic).

12. 7. * Na českých náměstích zítra vypukne 5. ročníku festivalu Bohemia Jazz Fest. Akce se koná od 13. do 25. července a představí špičky světové jazzové scény, mezi které letos patří např. Stanley Clark Trio s pianistkou Hiromi, Håkon Kornstad, Johannes Enders Trio, Yellowjackets, Roy Hargrove Quintet či Anna Maria Jopek.

* Pod patronací Středočeského Syndikátu novinářů letos v září zahajuje výuku Univerzita Jazzové sekce. Sedmidílná řada přednášek se bude konat v sídle Jazzové sekce v Praze a podle organizátorů kromě jazzu a základů publicistiky dojde i na historický exkurs (především poválečné období, totalita). Poměrně překvapivé je zaměření celé akce na „budoucí redaktory internetových rádií Hortus a Haló Futura“. Zatímco první médium patří Jazzové sekci, provozovatelem druhého je komunistické nakladatelství Futura. Mezi přednášejícími jsou např. moderátor Haló Futury Petr Burda, Mikoláš Chadima, Joska Skalník, Josef Vlček či bývalý generální ředitel ČRO Václav Kasík. Přihlášky lze podávat do 15. 8, zápisné na semestr činí 2010 Kč.22. 6. * Vítězem soutěže Colours Talents 2010 se stala nu-jazzová skupina Sato-San To. Součástí výhry je kontrakt na vydání desky u Indies Records, která by měla vyjít na podzim.

* Sólová deska pianisty Karla Růžičky vyjde pravděpodobně u labelu Mot´s Music skladatele Tomáše Sýkory (Nedaba, wrgha Powu).

15. 6. * Asosiace jazzových novinářů (JJA) oznámila výsledky své mezinárodní ankety, kde hlasuje 60 profesionálních hudebních žurnalistů o nejpozoruhodnější umělce/počiny uplynulého roku. Hudebníkem roku byl zvolen Vijay Iyer (který na podzim navštíví s triem Prahu), skladatelkou roku Maria Schneider.

10. 6. * Koncert bigbandu Katovické akademie pod vedením Eda Partyky, který se uskuteční v pražském Jazzdocku 15.6., bude nahrávat ČRo3 Vltava. Živý záznam vyjde jako samostatné album ve vydavatelství Radioservis. Česko-polský bigband odehraje kompozice členů orchestru a také skladby Charlieho Minguse.

* Pravděpodobně v posledním červnovém týdnu vydá Radioservis CD Karel Růžička & Karel Růžička jr. – Live. Mezi autory skladeb se objeví Irving Berlin, Victor Young, Wayne Shorter, Antonín Dvořák, Edward Heyman a také Karel Růžička 8. 6. * V Ostravě v pátek probehně 5. ročník festivalu Jazz Open Ostrava. V areálu Slezskoostravského hradu vystoupí např. Lázaro Cruiz Quintet, Ruchadze Band, Sunflower Quartet, nebo Connection.

31. 5 * Nu-jazzové trio Sato-San To (Tomáš Herian, Oskar Török, Jaromír Honzák) se dostalo do finále soutěže Česká spořitelna Colours Talents. Spolu s dalšími dvěma skupinami (Çava a l'ARRACHE-COEUR) tak budou 21. června na nádvoří Staré radnice v Brně hrát o možnost vydat album u Indies Scope Records.25. 5. * Vyšla nová kniha hudebního publicisty Lubomíra Dorůžky, nazvaná Panoráma jazzových proměn. Věnuje se současným zahraničním jazzovým osobnostem a vývoji českého jazzu po roce 1989. Autor ji považuje za svou poslední publikaci.

17. 5. * Ve věku 91 let zemřel v neděli legendární jazzový pianista Hank Jones. Hudebník, který hrával s Charlie Parkerem, Milesem Davisem, Johnem Coltranem či Ellou Fitzgerald do poslední chvíle aktivně koncertoval. Loni v létě absolvoval evropské turné s Georgem Mrazem, při němž navštívil také Prahu. Jeho posledním CD je paradoxně záznam pražského koncertu, který vyšel v únoru u vydavatelství Multisonic.13. 5. * Ve studiu Svárov bylo včera nahráno album Ondřej Štveráček Quartet - What´s Outside. Jedná se tak paradoxně o první sólovou desku známého sidemana českých a slovenských kapel. Skupinu tvoří mimo saxofonisty Ondrej Krajňák (piano), Tomáš Baroš (kontrabas) a Marián Ševčík (bicí), cd pak vyjde u Cube Metier.

11.5. * Zbývá posledních několik dní do ukončení petice, požadující větší zastoupení jazzu na BBC. Podpisovou akci inicioval britský „jazzový think-tank“ Jazz Services na základě vlastního výzkumu a stojí za ním publicisté John Fordham a Start Nicholson.

* Jedna z novějších skladeb Ondřeje Pivce, No Full Service (2009) získala na mezinárodní skladatelské soutěži (International Songwriting Contest) ocenění v kategorii Jazz “Honorable Mention”.

* V rámci Jazzu na Hradě vystoupí v červnu v Praze hard-bopový matador Benny Golson, který hrál např. Jazz Messenger Arta Blakeyho

6. 5. * Kontrabasista Tomáš Baroš vypsal odměnu 100 000 Kč za informaci vedoucí k nalezení kontrabasu, který mu byl odcizen po koncertě v pražském klubu Jazzdock. Šlo o nástroj zn. Franz Jánský z roku 1750. Posledním nahraným CD s tímto nástrojem tak zůstává session Ryan Carniaux Quartet, které proběhlo 10 - 13.4. v německém Augsburgu.4. 5.

* Na 5. ročníku festivalu Jazz Černošice (11. – 16. 5.) vystoupí mimo jiné Oskar Rózsa Band, Ruchadle Band a Ida Kellarová.

* Steve Coleman podepsal podle Down Beatu kontrakt s Pi Recordings a v červnu vydá novou desku. Dříve nahrával pro francouzský Label Bleu. 29. 4. * V Polsku vychází biografie trumpetisty Tomasze Stanka, nazvaná Desperado. „Kníže polského jazzu“ se v rozhovorech s publicistou Rafałem Księżykiem svěřuje, že kdyby se narodil později, byl by zřejmě rockovou hvězdou či hip-hoperem. Jazz pro něj měl totiž svého času podobně nonkonformní náboj.28. 4.

* V pražském klubu LaFabrika o víkendu proběhne první ročník Czech Jazz Festivalu, který se zaměřuje na mladé české jazzové kapely. Mimo jiné zde vystoupí Najponk se sólovým recitálem. * Počet návštěvníků letošního Jazzfestu Brno byl obdobný jako loni, i když byla akce o čtyři dny kratší. Největší zájem byl o koncerty George Duka a Johna Scofielda, jejichž koncerty byly vyprodané.26. 4. * Dnešní koncert Johna Scofielda a Dana Tepfera na Jazzfestu Brno je téměř vyprodán. Podle pořadatelů zbývá 30 vstupenek.

* V juniorské soutěži talentů Mladí ladí jazz zvítězila pražská skupina Fanfán Tulipán. Výsledek byl vyhlášen v klubu Jazzdock 23.4., v porotě zasedli jazzmani Štěpán Markovič, Petr Zelenka a Martin Šulc.

* Čtěte rozhovor s Rudy Linkou na webu Radia Praha.

22. 4. * Brněnský Jazzfest začíná smutnou zprávou: švédská skupina The Stoner (s hostujícím Davidem Dorůžkou) dnes kvůli kolapsu letecké dopravy nevystoupí. Lístky zůstávají v platnosti, norská kapela Motif vystoupí s celovečerním programem.

* Americká bluesová zpěvačka Shemekia Copeland uskuteční na svém evropském turné jednu zastávku také v ČR a 23. 4. se poprvé představí českému publiku v Uherském Brodě. 21. 4. * Dnes začíná Jazzfest Brno (21. – 27.4.), kde vystoupí mimo jiné Kurt Rosenwinkel, John Scofield, Pawel Kaczmarczyk, Jean-Michel Pilc, či George Duke. * V Hranicích na Moravě probíhá festival Evropské jazzové dny. Vystoupí Peter Lipa Band, České saxofonové kvarteto či Laďa Kerndl s orchestrem.

20. 4. * Plánované české koncerty Bobbyho McFerrina se kvůli omezením v letecké dopravě v dubnu neuskuteční. Zatím jsou přeloženy na květen, vstupenky zůstávají v platnosti. O jeden den (na 22.4.) je zatím přeložen i pražský koncert Duke Ellington Orchestra.

19. 4. * Pořadatelé festivalu Struny podzimu oznámili svůj program. V podzimních týdnech v Praze tak mimo jiné vystoupí Jan Garbarek, Brad Mehldau s Anne Soffie von Otter, Vijay Iyer Trio či Dianne Reeves.

* V pražské La Fabrice 20. 4. vystoupí big band univerzity v Grazu, který diriguje Ed Partyka. V rámci večera se představí i big band VOŠ Jaroslava Ježka a zazní skladby Boba Brookmeyera, Eda Partyky, Thada Jonese, či Milana Svobody.

14. 4. * Londýnský soubor Portico Quartet interpretující jazz a hudební minimalismus vystoupí v pátek 16. 4. v pražském Paláci Akropolis.

* V Poličce začíná jazzový festival. Ve dnech 15. – 18. 4. zde vystoupí například Bobo Stenson s Rudy Linkou, Vertigo Quintet, Ondřej Pivec a Bucinatores Bigband, či Peter Lipa Band.13. 4. * Žánrovou cenu Anděl 2009 v kategorii Jazz získal Jaromír Honzák za album Little Things.

* Týdenní státní smutek v Polsku se týká také kulturních akcí. Bylo zrušeno množství jazzových koncertů, např. varšavský koncert Jima Halla (12.4.), či Larse Danielssona s Leszkem Mozdzerem (14.4.). Zcela odvolán byl jubilejní, pátý ročník Slezského jazzového festivalu v Katovicích a zrušeno polské turné Nilse Pettera Molvaera.12. 4. * Iniciativa Mladí ladí jazz oznámila finalisty soutěže mladých jazzových kapel. Skupiny Trim4, Poetic Filharmony a Fanfán Tulipán budou 23. 4. v pražském Jazzdocku soutěžit o příspěvek na nahrání debutového alba.

* V pražském klubu Jazzdock začíná cyklus „Sedm dní s kytarou“. Jeho součástí jsou i odpolední workshopy se známými jazzmany (John Abercrombie, Libor Šmoldas, Jiří Šimek, Samo Salomon atd.).

9. 4. * Respektovaný americký web All About Jazz aktuálně recenzuje album Libora Šmoldase In New York On Time, na kterém účinkují George Mraz, Sam Yahel a Jeff Ballard.

* Kytarista David Dorůžka vyráží na turné s česko-polským kvartetem. Spolu s pianistou Michalem Tokajem, basistou Michalem Baranskim a bubeníkem Lukaszem Zytou zahraje v následujících městech: PRAHA (po. 12. 4.), ZLÍN (út. 13. 4.), OPAVA (st. 14. 4.), BRNO (čt. 15. 4.), KYJOV (pá. 16. 4.), LYSÁ NAD LABEM (so. 17. 4.).

7. 4. * Pro JAMU v Brně byla schválena akreditace pro obor Jazzová interpretace. Od října tak poprvé v historii ČR mohou jazzmani studovat v oboru a získat Bc. titul.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.