JAZZ, ALTERNATIVA, BEAT

14. únor 2002

Tento týden nás na Vltavě čekají Basové duety Petra Kowalda a kompozice Alexandra von Schlippenbacha (21. 2. ve 23.00 h.), Zuzana Dumková Group (22. 2. v 18.00 h.) a EURORADIO JAZZ SEASON (22. 2. ve 22.30 h.).

ČTVRTEK 21. ÚNORA - 23.00 h. SVĚT JINÉ HUDBY. Basové Duety Petra Kowalda a kompozice Alexandra von Schlippenbacha. Berlínská Free Music Production je už dlouhá léta uměleckým azylem pro německé avantgardisty a improvizátory. Mezi ně patří kontrabasista Peter Kowald a pianista Alexander von Schlippenbach. Zdeněk Slabý vám představí: Kowalda především v několika duetech - například s dalším basovým virtuózem Barrem Phillipsem nebo se zpěvačkou Jeanne Lee. Schlippenbacha uslyšíme v čele Berlínského soudobého jazzového orchestru a s improvizátory: saxofonistou Evanem Parkerem a bubeníkem Paulem Lovensem.

00050254.jpeg

PÁTEK 22. ÚNORA - 18.00 h. JAZZOVÝ PODVEČER. Zuzana Dumková Group v pražském Popmuseu. Zuzana Dumková je vynikající jazzová kytaristka a zpěvačka, inspirovaná latinskoamerickými rytmy. Loni na podzim vystoupila se svou skupinou, ve které vedle ní dominuje altsaxofonista Marcel Bárta, v pražském Popmuseu v Besední ulici. Záznam tohoto vystoupení vám nyní nabízíme ve dvou zkrácených záznamech. První uslyšíte 22. února, druhý vám nabídneme o týden později v pátečním Jazzovém podvečeru, opět od 18.00 h. Pořad připravil a uvádí Aleš Opekar.

00050253.jpeg

- 22.30 h. EURORADIO JAZZ SEASON. Přenos koncertu z Radia France (Paříž). Na programu je třídílná suita Dreams, jejímž autorem je tenorsaxofonista Sylvain Cathala, který je zároveň leaderem formace Print. Vedle Cathaly jsou jejími členy alt saxofonista Stéphane Payen, violoncellista Jean-Philippe Morel a hráč na bicí nástroje Frank Vaillant. Koncert je součástí festivalu soudobé hudby Présences. JEDNOTLIVÉ ČÁSTI SUITY: I. věta: Crescent Now, The Dream Sound, Dream No. 1 II. věta: Night Bird, Evening Star, Journey to Italy, Full Moon III. věta: No Dream for Go - Black, No Dream for Go - White, Untitled Part, Lullaby Z vysílacího pracoviště Vltavy komentuje Vojtěch Hueber.

00051206.jpeg
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.