Jaroslav Boček: Princip mužnosti

23. říjen 2017

Příběh českého spisovatele a filmaře ze souboru Pálivé polibky čte Jaroslav Plesl. On-line k poslechu do neděle 29. října 2017.

Elegance a styl (ilustrační foto)

Prozaik, filmový kritik a teoretik, tvůrce krátkých filmů Jaroslav Boček se narodil 25. května 1932 v Úlovicích u Loun. Vystudoval filmovou vědu a dramaturgii na FAMU. Pracoval jako pomocný dramaturg Československého státního filmu, působil jako filmový redaktor časopisů Kultura a Kulturní tvorba. Místo odborného pracovníka Československého filmového ústavu musel z politických důvodů roku 1972 opustit.

V roce 1990 se do Filmového ústavu vrátil ve funkci ředitele. V roce 1992 se stal šéfredaktorem deníku Svobodné slovo, o rok později začal psát komentáře pro deník Právo. Jako dramaturg se podílel na množství animovaných filmů (Konec baroka v Čechách, 1966; Svatopluk a jeho synové, 1968; O statečné Kačence aneb Krčma hrůzy, 1973; Jak chameleon k štěstí přišel, 1987 aj.), pro televizi napsal například dramatizovanou filozofickou rozpravu Řvaní hrdličky, která vycházela z textů Jana Amose Komenského (1969, uvedeno 1992). Zemřel 15. března 2003.

Literární tvorba Jaroslava Bočka zahrnuje sci-fi povídky a romány, anekdotické zvířecí bajky, aforismy, prózu pro mládež, pokus o historickou románovou fresku i odborné práce o filmu a esejistickou úvahu o českém politickém myšlení a politické kultuře. V cyklu Povídka uvádíme jeho text z knihy Pálivé polibky.

Účinkuje: Jaroslav Plesl

Připravil: Jiří Vondráček
Režie: Dimitrij Dudík

Natočeno v roce 2015.

autoři: Jiří Vondráček , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio