Jan Králík: „Na Kohouta si vyskočím“

28. prosinec 2016

„Motocykl je superprimitivní bytost, která za jistých okolností trpí i alergiemi,“ tvrdil malíř, ilustrátor a také vášnivý milovník motorek a bicyklů Kamil Lhoták (1912 -1990).

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Motocykly nesbíral, ale jezdil na nich a od klukovských let je výtečně kreslil. Ve zralém věku sdílel opojení motorkami s partou svých stejně posedlých uměleckých přátel, mezi nimiž byli například spisovatel a překladatel Zdeněk Urbánek, hudební skladatelé Jan Rychlík a Otmar Mácha nebo básník a překladatel Josef Hiršal.

O vztahu Kamila Lhotáka k motorkám napsal novinář a publicista Jan Králík knihu Za ohradou snů. Motorové opojení Kamila Lhotáka (Paseka, 2016). Jejím jádrem jsou zpracované rozhovory, které s malířem vedl v roce 1985: jakýsi umělcův motoristický životopis či biografie jeho automobilových a motocyklových lásek. Knihu doprovází množství fotografií, Lhotákových kreseb i reprodukcí ztracených a znovunalezených sešitů Auto-moto zpravodaje, školního časopisu, který Lhoták jako třináctiletý student gymnázia znamenitě kreslil a psal se svým spolužákem.

Jan Králík, který napsal na třicet knih o motorkách a bicyklech, si před lety založil vlastní sbírku historických kol, ale jak sám říká, spíše než sběratelem velocipédů je „sběratelem sběratelů“, jejich příběhů a příběhů dvoustopých vozidel.

V našem vysílání dal nahlédnout do svých encyklopedických vědomostí z historie jízdního kola, za jehož prvopočátek je považován vynález drezíny v roce 1817. „Trvalo dlouho, než kolo vzniklo, ale pak prodělalo ohromně rychlý vývoj a během dvaceti let dostalo všechno podstatné, co má i dnes,“ říká publicista, který k nadcházejícímu dvoustému výročí bicyklu chystá knihu Na Kohouta si vyskočím. Bude i poctou rodině Kohoutových, prvním výrobcům jízdních kol v českých zemích.

Rozhovor doprovází hudba několika ze skladatelů, kteří se inspirovali moderními dopravními prostředky nebo sdíleli Lhotákovo motorové opojení: Jana Rychlíka, Otmara Máchy, Jana Františka Fišera – autora hudby k filmu Dědeček automobil, Arthura Honnegera a Bohuslava Martinů.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

Spustit audio