Jak zjistíte, že nejste mozek v nádržce?

5. září 2005

Po přečtení knihy učitele filosofie a redaktora časopisu Think, žurnálu britské Královské společnosti pro filosofii, určeného široké veřejnosti, Stephena Lawa bude zřejmě mnohé z toho Jak vím, že svět není virtuální? Co je skutečné? Odkud se bere dobro a zlo? Co se nachází v mysli? jasnější, i když asi ne zcela jasné.

Žáci většiny školních stupňů se s filosofií setkávají jako s oblastí velké mlhy, nekonkrétnosti a nepotřebné nejasnosti, plnící osnovy a vnucující otravné memorování, jehož výsledek je zúročen při zkoušení, maturitě, zápočtu, zkoušce. Poté však nastane vcelku přirozené období zapomínání, neboť obecně převládá dojem, že filosofie je pavěda neskutečných šílenců, promýšlející abstraktní, od života odtrženou absurditu, jejíž využití je asi tak praktické, jako sluneční brýle v tunelu. Kniha S. Lawa je nabídkou k setkání se skutečnou filosofií, možností poznání, že může jít nejen o záležitost zábavnou, ale zároveň, že filosofie se zabývá téměř vším, co člověka potkává a oslovuje na každodenní pouti: Podněty a způsoby myšlení, Jak spolu komunikují mozek a mysl,původ člověka i vesmíru, jenž ho obklopuje: Jen se podívejte, pobíháme tu všichni jako mravenci. Narodíme se, vyrosteme, chodíme do supermarketů, do práce, zplodíme děti, umřeme. Naše děti mají děti a ty zas mají své děti. Generace po generaci nekonečné činnosti, stále dokola. Ale jaký význam má tahle naše krátká cesta životem? ... Má to vůbec nějaký smysl?Existence morálních zásad, Mravnost a zákon; Rozdíl mezi "je" a "měl by".Potřeba víry, Proč věřit v Boha?,ale třeba i počítače a virtuální reality pro zjištění, zda, jak a jestli vůbec člověk, čtenář, "já" JE.

Stephen Law

I když cesty, po nichž Stephen Law své čtenáře provází a vtipně jejich případné otázky klade do úst svých imaginárních přátel, vypadají jako pochůzka zábavním parkem, v němž je možné potkat bizarní mimozemšťany či "mozky v nádržce", úsilí o výklad je nepochybně zcela vážné a opravdové, stejně jako jemné navádění do zákoutí nových a neotřelých možností, argumentů a způsobů interpretace. Celek jednoznačně plní daný úkol. Skrze lehké žertování dovést čtenáře k poznání, že filosofie nebolí, naopak, je člověku více než potřebná a přirozená. V závěru knihy se pod názvem Filosofická hantýrka skrývá slovníček stručně objasňující nejen základní filosofické pojmy (mysl, hmota, Occamova břitva), ale i pojmy reflektující lidské společenství (přirozený výběr, virtuální realita, vegan).

Obálka knihy Akta F

Moderní, srozumitelná a příjemně vzdělávající příručka je vhodným čtením, zvláště v čase, který se až nebezpečně hmatatelně blíží počátku nového školního roku. Jejím autorem je bývalý pošťák z Cambridge, který vystudoval Londýnskou universitu. Vzhledem k tomu, že toto není jediná kniha, kterou je možné v českém překladu číst (další se chystá k brzkému vydání ve stejném nakladatelství), možná potěší odkaz na webové stránky s dalšími informacemi o autorovi.

Stephen Law: Akta F. Filosofie pro záškoláky. Argo, Praha, 2005, překlad: Ladislav Nagy, 228 s.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.