Iva Bittová s Čikori poprvé ve velkém

15. říjen 2002

Jméno Ivy Bittové jistě není třeba představovat snad nikomu, kdo kdy přičuchl ke sféře klasické či domácí alternativní hudby. Hudební osobnost s patrně nejodvážnějším přístupem ke hře na housle a na svůj hlas, známá rovněž absolutním bořením hranic mezi hudebními žánry, koncertuje více za hranicemi naší republiky než doma, v zahraničí se koneckonců také těší mnohem silnějšímu věhlasu.

Dík zúženým možnostem setkání s hudbou Bittové dochází pak lehce k tomu, že její koncerty bývají vyprodané a někdy až nemile přeplněné. Snad proto se rozhodla agentura Alternative Music Production, která obstarává její koncertní činění, vyjít poptávce domácího publika vstříc a uspořádala koncert v pravém smyslu slova ve velkém. V úterý 15.10. dojde k něčemu, k čemu ještě v historii současné kapely Bittové - Čikori, ani ve velkém sále pražské Lucerny nedošlo. Skupina, která alespoň v klubech s menšími podii a hledišti, sklízela doposud velmi oslavné komentáře odborné i náhodné veřejnosti, se rozhodla přemístit do jednoho z největších pražských prostorů.

Iva Bittová

Výjimečnost koncertu jistě podtrhne i vzácný host Wolfgang Puschnig, podle promo materiálů "nejlepší rakouský saxofonista", dále pak přidružený soubor, který na koncertech Čikori není až takovou výjimkou, dívčí sbor Lelky. Co můžeme očekávat, lze u tak nevyzpytatelné osobnosti, jakou je Bittová, těžko předvídat. Téměř jisté je, že hlavní část repertoáru se bude opírat o debutové album Čikori /Indies, 2001/, velmi pravděpodobně se dočkáme i skladeb z jednoho z nejcitovanějších alb Bittové - "Bílé Inferno" /Indies, 1997/. Koncert je spojen i s oficiálním křtem alba, které právě vychází u Indies, domovského vydavatelství Bittové; alba, které je spíše výběrem skladeb z projektů, na kterých kdy Bittová hostovala (proto název Iva Bittová j.h.) - od křtu této desky lze očekávat už opravdu cokoli.

autor: Hynek Just
Spustit audio