Ironický, jízlivý i tragikomický. Připomínáme 90. výročí narození Thomase Bernharda

10. únor 2021

Thomas Bernhard, jeden z nejvýznamnějších poválečných německy píšících autorů, utvářel podobu moderního dramatu druhé poloviny dvacátého století. V únoru si v Mozaice připomínáme 90. výročí jeho narození i třídílným seriálem, kterým provází teatroložka a překladatelka Zuzana Augustová.

Ironické, jízlivé, zábavné, provokativní, tragikomické i vážné… takové je dramatické dílo jednoho z nejvýznamnějších německy píšících poválečných autorů Thomase Bernharda. Rakouský dramatik a prozaik Thomas Bernhard se narodil 9. února roku 1931 v holandském Heerlenu, ale již v raném dětství se jeho matka společně s ním vrátila do Rakouska.

Čtěte také

Nejbližším člověkem Thomase Bernharda v době jeho dospívání byl jeho dědeček. Jak píše Zuzana Augustová ve své knize nazvané Thomas Bernhard a vydané v roce 2003 v Brně nakladatelstvím Větrné mlýny, Bernhard podle vlastních slov chodil ve svém útlém věku k dědečkovi do první životní a filozofické školy.

V roce 1963 vyšel Bernhradovi první román Mráz a v roce 1967 napal svou první celovečerní hru Slavnost pro Borise.

Jak se proměňovala Bernhardova dramatika v čase, jaké skandály jsou spojovány s jeho jménem a kdy se poprvé objevují jeho hry v českých divadlech? Poslechněte si seriál Mozaiky.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.