Hvězdné obsazení pod širým nebem. Divadlo Ungelt zve na Letní scénu do romantických zákoutí pražských Hradčan

8. červen 2023

Divadlo Ungelt hraje primárně na dvou scénách v centru Prahy. Kamennou scénu najdete ve starobylém sklepení nedaleko Staroměstského náměstí. Ta letní se nachází v části Hradčan pod Loretou na Novém Světě. A právě tam zamířila kolegyně Dagmar Kopečková. O historii, tradici, ale i dramaturgii letní scény si bude povídat se zakladatelem a ředitelem Divadla Ungelt, Milanem Heinem. Inscenaci Skleněný strop představuje dramaturg, a také umělecký šéf Divadla Ungelt, Pavel Ondruch.

„Bydlím na hradčanském Novém Světě a z okna jsem pozoroval život na tomto palouku, který vlastní Pražský hrad. Tady bylo cvičiště tehdejší hradní stráže, což byli vojáci základní vojenské služby. Viděl jsem, jak se tady kluci prohánějí. Ale pak se najednou prohánět přestali, protože po roce 1989 skončila povinná vojenská služba a Hradní stráž se zprofesionalizovala. Tím pádem se tu nic nedělo a mě napadlo, že by tu mohlo být krásné letní divadlo. Tak jsem zašel na Správu Pražského hradu. Tam věděli, kdo je Hein a co je Divadlo Ungelt, a řekli mi ‚Tak si tam hrejte.‘ Divadlo slavnostně otevřela v roce 2005 manželka tehdejšího prezidenta paní Livia Klausová,“ popisuje vznik letní scény zakladatel a ředitel Divadla Ungelt Milan Hein. Letos otevřelo již 19. sezónu a ve zrekonstruovaném zázemí se zastřešeným hledištěm si návštěvníci vychutnají inscenace z běžného repertoáru Divadla Ungelt, i ty, které vznikly jen pro toto místo.

Letní scéna Divadla Ungelt na Novém Světě

V následujících dnech se můžete těšit na hru Stůl pro dva s Alenou Mihulovou a Daliborem Gondíkem v hlavních rolich, Vejšlap s Petrem Stachem, Martinem Písaříkem a Janem Holíkem nebo inscenaci Slepice na zádech, kde se představí Vojta Dyk a Tatiana Dyková. Více informací na webu Divadla Ungelt.

autoři: Dagmar Kopečková , Monika Suchanková
Spustit audio

Související