Hudebníci o hudbě. Robert Nebřenský vybírá a komentuje písně, které jej ovlivnily

23. říjen 2017

Která hudební skupina se jmenuje stejně jako naše stanice? Vltava! A její zakladatel se jmenuje Robert Nebřenský. Zpěvák a kytarista, autor většiny písní, účinkuje i jako herec, ať již s divadlem Sklep nebo v řadě filmů.

Při poslechu písní jako Prasátko, Kapitán Pejsek, Hurá písničky!, Marx, Engels, Beatles a dalších nás občerství neotřelá poetika a melodická nápaditost. Podobným dojmem působí Nebřenského komentáře, kterými častuje skladby, vybrané do pořadu Sedmé nebe. 

V neděli 22. října to byly písně, které jej ovlivnily zejména v době jeho dětství a mladosti. Písně, jejichž poslech jej přiměl k rozhodnutí pokusit se rovněž o vlastní tvorbu. Osobité a vtipné postřehy patří dvěma písničkám od Vladimíra Mišíka (Cesta do dětství a Biograf), skladbě Mezi nebem a zemí od gypsy-jazzového kytaristy Angela Debarre a akordeonisty Lucovica Beier, písniček s Evu Olmerovou, Jiřím Suchým, s hardrockovou kapelou Led Zeppelin, s bosenským zpěvákem Zdravko Čoličem i z poslechu slavné melodie z filmu Tajuplný ostrov.   

Sedmé nebe

Sedmý den v týdnu o sedmé hodině večerní se známí hudebníci podělí o své aktuální hudební zážitky.

Velmi osobní hudební postřehy hudebníků, mezi kterými jsou skladatel a výtvarník Vladimír Franz, zpěvačka a skladatelka Sára Vondrášková, zpěvák a kytarista skupiny Vltava Robert Nebřenský, dále Ondřej Havelka a Pavel Klikar nebo Monika Načeva.

autor: Aleš Opekar
Spustit audio