Hudební klenoty roku 2020: umělci bojující o věhlas – ve smutku i s nadějí

12. leden 2021

Pokračování výběru skrytých klenotů uplynulého roku podle Ondřeje Bambase přináší slovenské Darkness Positive, Petera Kolárčika, ale taky vítěze ankety BBC Sound Of 2021.

K hledání kvalitní hudby v nekonečném prostoru internetu se dá přistupovat různě. Pro výběr do rozhlasového pořadu to platí dvojnásob. Například můžete přečíst všechny kvalifikované i fanouškovské přehledy a žebříčky a z nich si vyzobat, co vám chutná nejvíce. Ondřej Bambas si ale pro toto vydání ArtCafé projel své uložené tipy sesbírané napříč uplynulým rokem a jedenáct z nich pro posluchače vybral.

Svůj zábavný přístup ukazuje kapela Vulfpeck nejen naživo. Na Štědrý den vydali tento mash-up s Katy Perry

Úvod patří tentokrát funku v podání amerických Vulfpeck a slovenských Darkness Positive z labelu Slnko Records. Dojde ale také na rock od australských A. Swayze & The Ghosts a The Holy, naopak citlivě přispějí do playlistu Eartheater nebo Duval Timothy. Energii potom dodá skladba od čerstvého držitele první pozice v anketě hudebních kritiků BBC Sound Of 2021, anglický rapper Pa Salieu. Své místo si v hodinovém programu našli také Mutanti Hledaj Východisko, kterým vyšlo u Landmine Alert album Když máš kamarády, nepotřebuješ nepřátele.

Klimeše si zahrál ve videoklipu Miroslav Krobot, v malých rolích se objeví například Václav Neužil, Eva Samková nebo Nataša Mikulová

V pořadu zazní i Peter Kolárčik, který si v roce 2020 našel čas na skládání a rozšířil tím své umělecké portfolio. Student Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze se v poslední době kromě hudby a výstav věnoval také nahrávání podcastu. První díl Na čom makáš vydal na streamovacích platformách 5. ledna 2021, každé další úterý přibyde nový díl. Originálním způsobem s povedenou zvukovou formou se Kolárčik zabývá tématem hodnoty uměleckých prací, způsobu studia uměleckých směrů a vůbec otázkou priorit, ambicí a syndromu vyhoření.

Šestiskladbové EP Ťažký život vydal Peter Kolárčik u vydavatelství Mimikry na usb klíčence nebo kazetě. K dispozici je i anglicky psaný zin s texty

Nejen skladby vybrané do pořadu si můžete poslechnout v playlistu na Spotify. Poslech vystačí na bezmála dvě hodiny a v seznamu najdete i další tipy odkazující na interprety z ArtCafé.

Pořad připravil: Ondřej Bambas

Spustit audio