Hudební fórum Hradec Králové

5. listopad 2012

Na hudbu zemí bývalého Sovětského svazu, zvláště pak pobaltských zemí se soustředí letošní ročník festivalu Hudební fórum Hradec Králové.

Začal už v pondělí 29. října v podvečer vernisáží výstavy a promítáním jednoho z úspěšných koncertů uplynulých let. Úvodní koncert festivalu, který pořádá Filharmonie Hradec Králové spolu s Českým rozhlasem 3-Vltava, je pak na programu v úterý 30. října. Podrobnosti zjišťoval Miroslav Ponomarev.

Na programu zahajovacího koncertu festivalu Hudební fórum Hradec Králové v úterý 30. října je první symfonie Alfreda Schnittkeho. Zahraje ji domácí Filharmonie Hradec Králové, kterou bude řídit Marko Ivanović – šéfdirigent nedaleké Komorní filharmonie Pardubice.

Estonský skladatel Erkki-Sven Tüür bude ve středu pozornosti koncertu festivalu Hudební fórum Hradec Králové ve čtvrtek 1. listopadu. Pět jeho skladeb zahraje Brno Contemporary Orchestra pod vedením Pavla Šnajdra. Miroslav Ponomarev natáčel na zkoušce.

Litevská hudba bude znít na koncertu festivalu Hudební fórum Hradec Králové v pondělí 5. listopadu. Na programu budou tři minimalistická oratoria připomínající rituály pohanské Litvy, která napsal Bronius Kutavičius. Zpívat bude litevský sbor Aidijave spolupráci s královéhradeckým pěveckým sborem Jitro. Miroslav Ponomarev natáčel na zkoušce ve Sboru kněze Ambrože v Hradci Králové, kde se také koncert uskuteční. Koncert vysílá ČRo 3 – Vltava v přímém přenosu.

Skladby lotyšského skladatele Peterise Vaskse jsou na programu závěrečného koncertu festivalu Hudební fórum Hradec Králové (7. listopadu). V sále Filharmonie Hradec Králové se představí Symfonický orchestr Českého rozhlasu, který řídí Andreas Sebastian Weiser, šéfdirigent hradecké filharmonie. Sólistou večera bude violoncellista Jiří Bárta. Český rozhlas 3 - Vltava koncert bude vysílat v přímém přenosu.

autor: Miroslav Ponomarev
Spustit audio