Houslista Jiří Vodička

21. leden 2015

Hostem Telefonotéky byl houslista Jiří Vodička.

"Devil`s fiddler of breath-taking speed..." - Ďábelský houslista s dech beroucí rychlostí…, takto popsal americký hudební kritik houslovou virtuozitu Jiřího Vodičky na Tübingenském festivalu v roce 2013.

Tento interpret patří k nejvýznamnějším českým houslistům. Již v dětství na sebe upozornil vítězstvími v mnoha soutěžích.

V Mezinárodní houslové soutěži Jaroslava Kociana obdržel titul absolutního vítěze, první cenu získal na mezinárodní houslové soutěži Beethovenův Hradec a odnesl si titul absolutního vítěze také v roce 2004 z prestižní Mezinárodní houslové soutěže Louise Spohra ve Výmaru.

Už dva roky předtím byl Jiří Vodička jmenován sólistou Janáčkovy filharmonie Ostrava, se kterou koncertuje doma i v zahraničí.

Pravidelně spolupracuje s Pražskou komorní filharmonií, Symfonickým orchestrem FOK, Českým komorním orchestrem, orchestrem Národního divadla a dirigenty Jiřím Bělohlávkem, Heiko M. Försterem, Jakubem Hrůšou, Ondřejem Kukalem, Tomášem Netopilem a dalšími. Mnohé z jeho koncertů byly také natočeny Českou televizí a Českým rozhlasem.

00885170.jpeg

V roce 2008 se Jiří Vodička zúčastnil evropského kola světově proslulé soutěže Young Concert Artists v německém Lipsku. V konkurenci několika set soutěžících z Asie a Austrálie získal první cenu s postupem do finále v New Yorku, odkud si přivezl stříbrné vavříny.

V roce 2010 získal na soutěži Fritze Kreislera ve Vídni zvláštní cenu. Na základě pozvání světoznámého houslisty Gidona Kremera vystoupil v létě 2011 na prestižním mezinárodním festivalu Kammermusikfest Lockenhaus v Rakousku.

Vedle sólistických aktivit se Vodička věnuje i komorní hře, je členem Smetanova tria, působí i jako pedagog na Pražské konzervatoři.

V této koncertní sezóně čekají Jiřího Vodičku mimo jiné koncerty ve Francii, Německu, Anglii, USA, Mexiku, Koreji, Číně a Japonsku.

Archiv odvysílaných pořadů.

autor: Ivan Ruml
Spustit audio